Stranci od jutros mogu u BiH, no mnogi poručuju: Sad je kasno za ovu odluku

Radiosarajevo.ba
Stranci od jutros mogu u BiH, no mnogi poručuju: Sad je kasno za ovu odluku
Twitter / Ilustracija

Jutros, u šest sati, stupila je na na snagu odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da otvori granice za sve strane državljane koji imaju negativan PCR test.

No, turistički radnici poručuju - odluka je sad zakašnjela.

Udruženje turističkih privrednika procijenilo je da je ova odluka trebala biti donesena početkom jula. Da je bilo tako, smatraju oni, štete bi bile manje, a ovako će se "štete još dugo, godinama, zbrajati". 

Senad Halilović iz ovog udruženja navodi da je ovo bio tek loš potez političara koji se igraju preko leđa privrednika.

“U ovom momentu smo mi mišljenja da su se nekakve državne političke strukture preko naših leđa, leđa privrednika, malo igrale. Ne znam u čemu je razlika otvoriti granice na isti ovaj način kako smo mi i tražili prvog jula. U doba kad smo tražili otvaranje broj zaraženih je bio između 70-80, sada je između 250-350“, govori Halilović.

Turizam, saglasni su oni, pretrpio je katastrofalne posljedice, piše BHRT. Pojedini hoteli su zatvorili svoja vrata, a oko 70 posto radnika ostalo je bez posla. Štete su samo u Kantonu Sarajevo, dnevno iznosile više od milion maraka. Nije bolje prošlo ni oko 60 privrednih grana koje su naslonjene na turizam...

“Da se otvorila granica barem mjesec dana ranije, mnogo toga bi bilo drugačije. Mi zaista jesmo apelovali i ispred udruženja i ispred Turističke zajednice KS, molili, dajte određene zemlje iz kojih najveći broj turista dolazi. Zaista nemamo odgovor zbog čega se čekalo ovako dugo, iako se mnogo toga moglo spasiti”, poručuje Aida Terzić, vlasnica turističke agencije.

I Andrija Krešić, predsjednik Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona, ima sličnu poruku: “Teško je suditi u ovom slučaju. Činjenica da je donesena na kraju sezone odluka, u svakom slučaju, ako je trebalo donijeti, onda je zakašnjela.”

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, kratko komentira: “Dolazimo u situaciju normalizacije stanja. Dugo je to čekano.”

Odluka Vijeća ministara BiH o otvaranju granice za sve strane državljane stupa na snagu danas u šest sati, dok je ulazak u BiH bez predočenja negativnog testa na koronavirus omogućen za državljane Crne Gore, Srbije i Hrvatske kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz države čiji su državljani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije