Stotinu letova aviona RS-a u pandemiji – Privatno u Prag, Solun, Beč, Krf, Lugano

11
Capital.ba
Stotinu letova aviona RS-a u pandemiji – Privatno u Prag, Solun, Beč, Krf, Lugano

Beograd, Sarajevo, Pula, Tivat, Ljubljana, Skoplje, Bari, Solun, Lugano, Brno, Prag, Istanbul, Moskva, Kazanj, Salzburg, Brisel, Tel Aviv i ostrvo Krf bili su mjesta gdje su avioni RS-a letjeli više od stotinu puta u godini pandemije koronavirusa. Zvaničnici i druga lica koristili su avione u prosjeku dva puta sedmično, o trošku građana RS-a, izvjesno za lične potrebe, jer nema podataka o „državnim aktivnostima“ u većini navedenih gradova, piše Capital.ba.

Novi avion „Cessna Citation CJ4“, koji je RS 2019. godine kupila za 19 miliona maraka, što je CAPITAL otkrio, letio je u posljednjih godinu dana više od 60 puta, najčešće u Beograd i u Sarajevo.

Pored ovih gradova, novim avionom neko je često letio i u Prag i u Brno (Češka). Među zanimljivijim destinacijama su i Istanbul (Turska), Tel Aviv (Izrael), Lugano (Švajcarska), ali i Solun i Krf (Grčka).

Novi avion kupljen je, između ostalog, da može letjeti i do Rusije, pa je u junu prošle godine imao dva leta za Moskvu, a stigao je jednom i do Kazanja.

Posjeta Moskvi bila je na poziv Vladimira Putina i zbog prisustvovanja Paradi pobjede. Sa Dodikom je tada u Moskvi bio i Emir Kusturica. I let u Brisel poklapa se sa sastankom koji su svi članovi Predsjedništva BiH imali sa zvaničnicima Evropske unije (EU) krajem septembra 2020.

Međutim, većina letova nema opravdanje u vidu sastanaka zvaničnika sa drugim zvaničnicima u inostranstvu ili posjeta važnim konferencijama, samitima i slično, a pogotovo ne putovanja u Češku, Švajcarsku, Grčku i druge morske destinacije, piše Capital.ba.

Drugi avion, „Cessna Citation 525“, za koji su iz Vlade RS ranije tvrdili da je prizemljen i da se zbog toga kupuje novi takođe je letio sa aerodroma koji se nalazi u Mahovljanima, u opštini Laktaši.

U posljednjih godinu dana taj avion imao je 40 letova, najčešće za Beograd. Kada je u pitanju ovaj avion, takođe nisu izostale destinacije poput Praga, Beča, Soluna…

Prema nepotvrđenim informacijama, Vlada RS je avion prodala slovenačkoj kompaniji „Linxair“ te ga iznajmljuje za svoje potrebe, što dokazuje i to da ima skoro identične rute kao i novi avion Srpske i stacioniran je u Laktašima. Jedina razlika je u tome što ima češće letove za Ljubljanu, za šta razlog može biti to što je u vlasništvu kompanije prestonice Slovenije.

U institucijama RS-a i BiH su se oglušili na pitanja da li je avion prodat, da li se iznajmljuje i u čijem je vlasništvu.

Više o ovoj temi možete čitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije