Voice of America o rastrošnosti bh. vlasti: Alkohol, modifikacije aviona i ostalo

Radiosarajevo.ba
Voice of America o rastrošnosti bh. vlasti: Alkohol, modifikacije aviona i ostalo
Foto: Jetcraft.com / Avion Cessna Citation CJ4

Budžetska rezerva postoji za saniranje hitnih i neplaniranih troškova, ali bh. Funkcioneri troše taj novac na alkohol, meso i „modifikaciju“ luksuznog aviona, piše Voice of America.

Istraživački novinari Centra za istraživačko novinarstvo(CIN) su dokumentovali kako je potrošeno skoro 184 miliona KM u zadnjih pet godina.

Funkcioneri HDZ su odobrili kupovinu 720 litara piva tokom „sportkog druženja“ mladih te stranke. Mirko Šarović je potrošio tri hiljade na takmičenje u pečenju janjadi.

Vlada RS se pobrinula za krupnije troškove od mesa i alkohola: Samo 2017. potrošila je 300 hiljada na održavanje aviona koji koristi Milorad Dodik. Iste godine je dala preko 198 hiljada za „modifikaciju“ tog aviona“.

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona je novac dala takmičarima „Zvezede grande“ i „Zvijezda možeš biti ti“. Sankcije ne postoje jer političari nisu stvorili jasne propise za trošnje tih sredstava.

Samo jedan kanton nije trošio novac iz budžetske rezerve, a to je Zeničko-dobojski kanton.

Kada Hercegovina gori, političar se nadaju da će se pojaviti hrvatski kanaderi. Kada je RS pod vodom političari osnuju „fond solidarnosti“ da građani dodatno snose troškove obnove.

Do tada se troši novac na strančke provode i ugodan život političara, piše Voice of America.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije