Stotine bh. privrednika danas će obustaviti rad na pola sata

4
Radiosarajevo.ba
Stotine bh. privrednika danas će obustaviti rad na pola sata
Arhiv / Ilustracija

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine danas organizira štrajk upozorenja polusatnom obustavom rada u stotinama privrednih društava u Federaciji BiH, zbog ugovora koje su privredni subjekti dobili od Elektroprivreda iz FBiH, kojima im se cijena električne energije za naredni period povećava i 350 posto.

Podsjetimo, tokom prošlog mjesec je bilo riječi o povećanju cijena struje, da bi Federalna vlada saopćila kako cijena se neće povećavati za kućanstva, već samo za mali dio privrednih subjekata.

Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede BiH je tako nakon sjednice Vlade FBiH 4. novembra kako EP BiH ma registrovano oko 800.000 mjernih mjesta ili brojila, od čega su 65.000 firme, preduzeća, privredni subjekti, a ostalo domaćinstva.

Helikopter kruži iznad Bosmala. Saznali smo šta se dešava u Sarajevu

Helikopter kruži iznad Bosmala. Saznali smo šta se dešava u Sarajevu

"Od ovih 65.000 mjernih mjesta, ne privrednih subjekata, jer samo kompanija Bingo ima skoro hiljadu mjernih mjesta. Od 65.000 mjernih mjesta, 55.000 njih neće imati povećanje cijena.

Od preostalih 10.000 mjernih mjesta, 1.600 privrednih subjekata, od ukupno 27.000 koliko imamo u Federaciji, imat će promjenu cijena, po modelu koji smo predložili. Dalje, od 1.600 navedenih mjernih mjesta većina ih je do jednog megavat-sata potrošnje, samo 24 je u modelu preko 10 gigavat-sati", pojasnio je Andelija.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH je na konferenciji za novinare tokom prošlog mjeseca poručio da će poskupljenje - osjetiti svi.

"Ovo najavljeno poskupljenje električne energije bi bilo 200 miliona KM godišnje za privredu", rekao je tada Smailbegović.

Nikhil Mehta, generalni direktor ArcelorMittal pojasnio je da najavljeno povećanje od 125 posto, ako se poredi sa trenutnom cijeom, što znači oko 70 eura po megabajtu. 

"To je 35 miliona eura godišnje utjecaj na nas. Zaista ne možemo preživjeti s ovolikim povećanjem cijene. Tražimo od Vlade da razmotri ovo. Za nas je veoma teško da nastavimo ukoliko dođe do ovog povećanja", zaključio je Mehta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije