Stiže velika promjena vremena: Temperature više nego ranijih dana, ali izdano važno upozorenje

0
Radiosarajevo.ba
Stiže velika promjena vremena: Temperature više nego ranijih dana, ali izdano važno upozorenje
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Kiša u Sarajevu

Jutros je u našoj zemlji umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Ponegdje u zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne je zabilježena slaba kiša.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 4; Zenica 8; Sarajevo 9; Ivan Sedlo, Sanski Most 10; Tuzla 11; Široki Brijeg, Stolac 12; Mostar 13; Bugojno, Gradačac, Livno 14; Drvar 16; Bihać, Neum 18; Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 938 hPa, za 7 hPa je niži od normalnog i lagano opada.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Lokalno je moguća slaba i kratkotrajna kiša. U večernjim satima jači pljuskovi i grmljavina se očekuju u Hercegovini i na jugozaopadu Bosne. Vjetar slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima, južni i jugozapadni. Dnevna temperatura zraka od 18 do 24 °C.

Pogledajte kakva atmosfera vlada na koncertu Amire Medunjanin

Pogledajte kakva atmosfera vlada na koncertu Amire Medunjanin

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U večernji satima je moguća slaba kiša. Dnevna temperatura oko 20 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Usljed promjene vremenskih prilika, opšta slika postepeno će biti lošija u cijeloj zemlji, izraženije u dijelu sjeverne i zapadne Hercegovine, kao i jugozapadne Bosne. Povećana naoblaka i padavine, uz južno strujanje, kod hroničnih bolesnika uzrokovaće jačanje tegoba, stoga je preporučljivo biti oprezniji i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima. Moguće su meteopatske reakcije poput glavobolje, malaksalosti, nervoze, reumatskih bolova, u noći problemi sa snom.

Objavljena je prognoza do nedjelje:

U četvrtak, 19.10.2023., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Lokalno sa slabom kratkotrajnom kišom. U večernjim satima jači lokalni pljuskovi su mogući na području sjevera i zapada Hercegovine i jugozapadu Bosne. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 24°C. 

U petak, 20.10.2023., u Hercegovini oblačno, u Bosni djelomično vedro. Povremeno lokalni pljuskovi se očekuju u Hercegovini i jugozapadu Bosne. Jače padavine se očekuju u noći na subotu. Vjetar jak južnog smjera, povremeno će biti i olujnih udara juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 28°C.

[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/upaljen-narandzasti-meteoalarm-za-bih-meteorolozi-izdali-upute-i-upozorenje-budite-spremni/517416[/related] 

U subotu, 21.10.2023., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Na području Hercegovine i jugozapadu Bosne su izgledne obilne padavine. Prije podne jako jugo, povremeno i sa olujnim udarima. U drugom dijelu dana vjetar će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23°C. 

U nedjelju, 22.10.2023., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Povremeno sa lokalnim pljuskovima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23°C, navodi se u objavi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije