Stiže toplotni val na području cijelog Balkana: Ovo su savjeti stručnjaka

0
Radiosarajevo.ba
Stiže toplotni val na području cijelog Balkana: Ovo su savjeti stručnjaka
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Stojčevac

Ako vam je danas bilo vruće, vjerujte – nije to ništa – stižu još veće vrućine. Nutricionisti savjetuju koje tri namirnice je najbolje konzumirati za vrijeme vrućina.

Juni je bio globalno najtopliji od kada postoje mjerenja. I temperatura mora bila je viša od prosjeka, posebno u sjevernom Atlantiku.

Naučnici se slažu da su razlog klimatske promjene, ali i El nino, fenomen koji se javlja u Pacifiku, ali utječe na vremenske prilike širom planete.

Pacijent preminuo nakon pada s drugog sprata Kantonalne bolnice Zenica

Pacijent preminuo nakon pada s drugog sprata Kantonalne bolnice Zenica

"Sad će svaki idući dan biti još malo topliji. Tako da negdje sredinom sedmice očekujemo temperature koje će rasti do 35, 36, a ponegdje i 37 stepeni", naglasio je meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić-Topić te dodao:

"Za naše područje je prognoza da ćemo imati jedno malo manje vruće ljeto u kojem ćemo imati toplotne valove, ali će oni biti malo manje izraženi i kraće će trajati nego što su trajali posljednjih pet ili deset godina."

Oglasio se Nedim Sladić i otkrio do kada će nas pratiti sunce: 'Temperature će ići do 40 stepeni...'

Oglasio se Nedim Sladić i otkrio do kada će nas pratiti sunce: 'Temperature će ići do 40 stepeni...'

Ipak, tokom vrućina treba paziti i na ono što se jede. Nutricionisti kažu da je dobro da se na meniju nađu lubenice, svježi krastavci i paradajz.

"I lubenica i paradajz sadrže preko 95 posto vode, sadrže i likopen koji je dobar za kožu za ovo ljetno vrijeme. A krastavce koristite bilo kako – na kožu, na lice, u smoothiju, u salatu, doslovno sve. Krastavci su, kako bismo rekli, carevi hidratacije", rekla je nutricionistica Diana Gluhak Spajić, piše Dnevnik.hr.

S druge strane, tešku hranu valja izbjegavati.

Stiglo pravo ljetno vrijeme: Uživajte u suncu i temperaturi do 35 stepeni

Stiglo pravo ljetno vrijeme: Uživajte u suncu i temperaturi do 35 stepeni

"Ne jesti nekakvu masnu, slanu, tešku hranu koja je pržena u dubokom ulju, zato što se ta hrana puno razgrađuje i u principu je dosta loša za organizam kada gledamo ljetno vrijeme", dodala je Gluhak Spajić.

Ako se držimo ovoga i toplotni val će se lakše izgurati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije