Stiže prva tranša pomoći EU za BiH od 125 miliona eura

0
Radiosarajevo.ba
Stiže prva tranša pomoći EU za BiH od 125 miliona eura
Foto: Wikipedia / Ilustracija

Otklonjene su prepreke za prvu tranšu za ublažavanje posljedica uzrokovanih COVID pandemijom, nakon što je potpis na Memorandum o razumijevanju i Sporazum o zajmu za makrofinansijsku pomoć Bosni i Hercegovini od 250 miliona eura stavio i europski komesar za ekonomiju Paolo Gentiloni.

Nakon što sredstva postanu operativna, slijedi ispunjavanje uslova za dobijanje druge tranše za koje ekonomisti ne vjeruju da će biti ispunjeni.

Prva tranša od 125 miliona eura pomoći Europske unije je izvjesna za razliku od pregovora sa MMF-om koji nisu rezultirali pozitivnim ishodom.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH kažu da se zajam Evropske unije ne veže sa budućim aranžmanom MMF-a, piše BHRT.

Prvi put Bosna i Hercegovina nije uspjela dogovoriti aranžman sa MMF-om. Rok za završetak pregovora o novom kreditu od 1,5 milijardi maraka je istekao. Za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju kamen spoticanja u pregovorima sa MMF-om su neka politička pitanja i očekuje nastavak pregovora za dva do tri mjeseca.

Prema mišljenju ekonomske analitičarke Svetlane Cenić, zastoj će nastati kada dođe do ispunjavanja uslova i vrlo je upitno hoće li Bosna i Hercegovina dobiti drugu tranšu od 125 miliona maraka. Što se tiče pregovora sa MMF-om u zahtjevu za uspostavljanje registra fizičkih lica pri Centralnoj banci ne vidi prenos nadležnosti, tim prije što postoji jedinstveni registar preduzeća.

Za ekonomskog analitičara Adnana Rovčanina politika bi trebala da ustukne pred čisto ekonomskim rezonima, tim prije što su ta sredstva našoj zemlji neophodna.

Iz kabineta premijera Republike Srpske, iako su obećali, nisu odgovorili na pitanja vezano za zastoj u pregovorima sa MMF-om i uslovima Europske unije. U Ministarstvu finansija Republike Srpske samo su kratko prokomentarisali da nema prenosa nadležnosti i da je većina uslova obuhvaćena programom ekonomskih reformi, koji je usvojila Narodna skupština RS, prenosi Indikator.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije