Stiže promjena vremena: Meteorolozi najavili pljuskove i kišu, objavljena prognoza do ponedjeljka

0
Radiosarajevo.ba
Stiže promjena vremena: Meteorolozi najavili pljuskove i kišu, objavljena prognoza do ponedjeljka
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nevrijeme u Sarajevu

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme.

U drugoj polovini dana postepeno jače naoblačenje sa zapada koje će usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu. Padavine se prvo očekuju na području Krajine i proširit će se na sjever i dio centralne Bosne.

Glavnina padavina u cijeloj zemlji je tokom noći na subotu. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36°C, na području Krajine do 29°C.

Jeste li znali da hranu možete ocijediti uz pomoć čačkalice! Pogledajte kako

Jeste li znali da hranu možete ocijediti uz pomoć čačkalice! Pogledajte kako

U Sarajevu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Najviša dnevna temperatura zraka oko 34°C.

Biometeorološka prognoza je povoljnija. Prijepodnevni sati biće ugodniji, sa umjerenim temperaturama zraka. U drugom dijelu dana, uz mjestimično izraženiji osjet sparine, moguće su slabije poteškoće kod osjetljivih osoba. U sjevernoj Bosni, povećana naoblaka i padavine u drugom dijelu dana, mogli bi lošije djelovati na raspoloženje većine populacije, pri tome će negativni efekti promjene vremena biti umanjeni svježinom i osjetno nižim temperaturama. U Hercegovini će opšta slika biti ljepša, pretežno zbog dužih sunčanih perioda. Neophodno je provoditi mjere zaštite od štetnog UV zračenja.

U petak, 4.08.2023., postepeno jače naoblačenje sa zapada koje će usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu. Sredinom dana padavine se prvo očekuju na području Krajine i proširit će se na dio sjeverne i centralne Bosne. Glavnina padavina u cijeloj zemlji je tokom noći na subotu. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevenog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 35°C, na području Krajine do 28°C.

Nedim Sladić objavio najnoviju prognozu: 'Od petka u naše krajeve stiže...'

Nedim Sladić objavio najnoviju prognozu: 'Od petka u naše krajeve stiže...'

U subotu, 5.08.2023., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab, u Bosni sjevernog i sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 18°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 23°C, na jugu zemlje do 26°C.

U nedjelju, 6.08.2023., djelomično vedro i nestabilno sa lokalnim pljuskovima u Bosni. U Hercegovini padavine se očekuju u večernjim satima. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16°C, na jugu zemlje do 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 26°C, na jugu zemlje do 29°C.

U ponedjeljak, 7.08.2023., u Bosni i Hercegovini djelomično vedro i nestabilno sa kišom i pljuskovima. Glavnina padavina je prije podne. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16°C, na jugu zemlje do 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 26°C.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije