Nedim Sladić objavio najnoviju prognozu: 'Od petka u naše krajeve stiže...'

6
Radiosarajevo.ba
Nedim Sladić objavio najnoviju prognozu: 'Od petka u naše krajeve stiže...'
Foto: Facabeook / Nedim Sladić

Vremensku prognozu za mjesec august prokomentarisao je bh. meteorolog Nedim Sladić, s posebnim osvrtom za narednu sedmicu u kojoj nas očekuju padavine i zahlađenje.

"Prodiranjem hladnijeg vazduha sa sjeverozapada u sklopu približavanja frontalnog poremećaja doći će do osjetnije promjene vremena koja će se ovog puta osjetiti i na Jadranu te u Hercegovini te će ova područja nakon dužeg vremena predahnuti od ljetnih vrućina.

S njom će lokalno pasti i veća količina padavina koju očekujemo tokom subote, 5. augusta, a s kojom u uskoskoncentrisanom području u kratkom vremenskom intervalu mogu nadmašiti i mjesečni prosjek.

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Da bismo vidjeli razloge iza ove izražene promjene vremena, potrebno je popeti se na oko 10 kilometara visine. Mlazna struja, snažnija nego je to uobičajeno za ovo doba godine, ponire prema jugu Europe zahvaljujući prodiranju hladnijeg vazduha sa sjeverozapada", poručio je Sladić.

U BiH, tokom subote dolazi hladna fronta koja će izazvati obilnije padavine. 

Nedim Sladić o prognozi za august: "Idući mjesec nalikuje ovom scenariju"

Nedim Sladić o prognozi za august: "Idući mjesec nalikuje ovom scenariju"

"U zoni barikliniteta (zona nagle promjene temperature vazduhaa s visinom) nad Đenovskim zaljevom razvija se snažna PV anomalija (tj. anomalija potencijalne vrtložnosti) usljed smicaja vjetra koja potpomaže snažnu silaznu struju i intenzivnije padavine te daljnje produbljenje ciklone koja će se premještati prema istoku preko Jadrana, pumpajući obilje vlažnog i nestabilnog zraka u jugozapadnoj visinskoj struji prema našim područjima. Uz ciklonu je vezana hladna fronta koja će se premjestiti preko Bosne i Hercegovine tokom subote.

U petak, 4. augusta će se naši krajevi nalaziti na prednjoj, toplijoj strani mlazne struje s kojom u naše krajeve će početi pristizati sve vlažniji vazduh, dok u blizini naše zemlje se nalazi spomenuta hladna fronta. Prijepodnevna cirusna naoblaka (naoblaka nalik pramenu kose), kao predznak nadolazeće promjene vremena, nastavit će sa pridruženjem grudvastog, dnevnog razvoja naoblake uz okolno gorje i planine koji će uz curenje spomenute vlage u poslijepodnevnim satima na sjeverozapadu Bosne biti okidač za pojavu lokalnih pljuskova i grmljavine te mjestimične pojave grada, koji će se od centralnog planinskog pojasa brzo premještati prema sjeveru Bosne", dodao je Sladić. 

Objava Nedima Sladića
Foto: Facebook: Objava Nedima Sladića

Najveću razliku u temperaturi osjetit će građani na području Krajine, koju neće zaobići pljuskovi i grmljavina. 

"Veći dio centralne, istočne i jugoistočne Bosne kao i Hercegovine do ranih večernjih sati ostat će suh i vruć uz najviše dnevne temperature vazduha od 30 do 35, na jugu i istoku zemlje do 37 stepeni, dok će zahvaljujući povećanoj oblačnosti i pljuskovima vrijednosti temperatura zraka biti niža na prostoru Posavine i Krajine, većinom od 25 do 29 stepeni.

Hladna fronta će se približiti prostoru Krajine u večernjim satima donoseći kišu, pljuskove i grmljavinu, a u zoni fronte zapuhat će prolazno jak sjeverac i sjeverozapadnjak uz osjetniji pad temperature vazduha. Usljed blizine PV anomalije i snažne silazne struje, kao i prethodnih faktora (toplotna energija podloge, smicaj vjetra i izražena potencijalna vrtložnost), bit će uslova i za jača grmljavinska nevremena praćena gradom.

Fronta zajedno sa prizemnom ciklonom će se preko ostatka naše zemlje premjestiti tokom prvih sati subote i do jutra zahvatiti veći dio naše zemlje donoseći kišu, izraženije pljuskove i grmljavinu te prolazno jačanje sjevernog vjetra u zoni fronte. Pljuskovi i grmljavina, nerijetko i intenzivniji, očekuju se i na jugu i jugozapadu Hercegovine gdje lokalno uz jači influks vlage sa Jadrana te uz spuštanje hladnijeg vazduha sa sjeverozapada lokalno, i to prije svega u području bliže granici sa Crnom Gorom, može pasti količina padavina bliža mjesečnom prosjeku usljed izraženijeg procesa hlađenja, širenja i kondenzovanja zraka, što može uzrokovati pojavu lokalnih bujičnih i urbanih plavljenja usljed jačeg intenziteta padavina u kratkom vremenskom periodu.

Drugi dio dana ipak mirniji, izuzev istoka Bosne koju promjena zahvata najkasnije, ali i dalje ne potpuno suho. Uz kontinuirani dotok vlažnog zraka bit će uslova za pojavu pljuskova. Temperature zraka će osjetnije pasti, u većini područja će se kretati uglavnom od 16 do 20, na jugu do 24 stepena", kaže Sladić. 

Objava Nedima Sladića
Foto: Facebook: Objava Nedima Sladića

Tek od utorka, čeka nas stabilizacija vremena, bez padavina i više sparine. 

"Nedjelja će započeti mirnije zahvaljujući blagom porastu vazdušnog pritiska, a s odmicanjem poremećaja dalje na istok prolazno će se naoblaka smanjiti uz barem djelomice sunčano vrijeme uz promjenljivu naoblaku. Prisutnost vlage koja će pristizati sa sjeverozapada u sklopu nove izražene doline koja će utjecati najprije na vrijeme u sjeverozapadnoj Europi donijet će ponovo pojavu kiše i pljuskova, koji će se navečer proširiti i na područje Hercegovine. Ove padavine nastavit će se i u ponedjeljak, 7. augusta 2023. a temperature vazduha bit će ispod prosjeka za august mjesec. Ponovo će jutra i noći biti svježa, uz vrijednosti temperatura vazduha u centralnoj Bosni i ispod 10 stepeni.

Od utorka, 8. augusta, odmicanje doline na istok te postepena stabilizacija vremena zahvaljujući jačanju ogranka anticiklone sa zapada koji će najprije donijeti smanjenje naoblake Krajini i Hercegovini. Prema trenutnim pokazateljima, utjecaj anticiklone od sredine sedmice pa do idućeg vikenda ponovo će dovesti do porasta temperature zraka i većinom pretežno sunčanog vremena", napisao je Nedim Sladić u svojoj objavi na Facebooku.

Prodiranjem hladnijeg zraka sa sjeverozapada u sklopu približavanja frontalnog poremećaja doći će do osjetnije promjene...

Posted by Nedim Sladić on Thursday, August 3, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije