Stiže promjena: Od sutra pad temperatura, padavine i vjetrovi do 100 km/h

Radiosarajevo.ba
Stiže promjena: Od sutra pad temperatura, padavine i vjetrovi do 100 km/h
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Šetnja Sarajevom

Prostor Bosne i Hercegovine od utorka će biti pod uticajem frontalnog poremećaja sa sjevera kontinenta. Vlažniji i znatno hladniji vazduh usloviće pretežno oblačno vrijeme, značajniji pad temperature i padavine. Padavine će u nižim područjima biti u obliku kiše, a u višim područjima prognozira se susnježica i snijeg, objavili su u ponedjeljak iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Djelimično razvedravanje i stabilizacija vremenskih prilika kao i izraženija hladna jutra u Bosni očekuju se od četvrtka. Jutarnje temperature vazduha u Bosni biće u padu i varirat će od tri stepena Celzijusa do devet u utorak, odnosno od minus osam do minus tri stepena od četvrtka.

U Hercegovini minimalne temperature predviđaju se do 13 u utorak do dva stepena Celzijusa u četvrtak. Maksimalne temperature u Bosni pred kraj sedmice do četiri, a u Hercegovini do devet stepeni Celzijusa.

Prema raspoloživim sinoptičkim kartama sredinom sljedeće sedmice očekuju se nove padavine. Snijeg u Bosni i kiša u Hercegovini. Jutra hladna, uz negativne temperature u Bosni. Maksimalne temperature varirat će između četiri i deset stepeni Celzijusa Pred kraj prognoziranog perioda moguć je porast temperature zraka, navode iz FHMZ-a BiH.

Bosnian storm chasers na svojoj Facebook stranici su najavili da se sutra u našoj zemlji mogu očekivati olujni vjetrovi, sa brzinama od čak 100 km/h.

"Zbog toplijeg vremena koje smo svjedočili prethodnih dana, sutra je ponegdje moguće nevrijeme uslijed prelaska hladne fronte preko države. Jako jugo zamjenit će uz frontu umjeren do jak a ponegdje i olujan (hladan) sjeverozapadnjak i sjeverac. Sjever će biti prvi na udaru a nevrijeme je moguće i drugdje no najizglednije na širem dijelu Podrinja.

Prema večeri i snijeg ali uglavnom u višim krajevima Dinarida moguć i pokrivač, najizglednije u Posavini pred kraj padavina. Na ostrvskim planinama Posavine izgledan pokrivač. Tokom prelaska hladne fronte preko toplih krajeva države moguća grmljavina ponegdje i grăd", napisali su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije