Stiže li poskupljenje: Vlada FBiH objavila da je ugroženo snabdijevanje strujom

4
Radiosarajevo.ba
Stiže li poskupljenje: Vlada FBiH objavila da je ugroženo snabdijevanje strujom
FOTO: Pixabay / Radnik / Ilustracija

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog Federalnog
ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela Odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu, usljed ekstremnog porasta cijena i nedovoljne ponude električne energije na tržištu.

Vlada Federacije BiH će, u stanju ugrožene sigurnosti snabdijevanja, propisati način i uslove za
formiranje i kontrolu cijena snabdijevanja električnom energijom.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a objaviti će se u Službenim novinama Federacije BiH i sredstvima javnog informisanja.

Okršaj Luke Garze i Jusufa Nurkića: Phonenix savladao Minnesotu i izborio plasman u play-off

Okršaj Luke Garze i Jusufa Nurkića: Phonenix savladao Minnesotu i izborio plasman u play-off

Kako je navedeno u obrazloženju, donošenjem današnje odluke stvara se pravni osnov da Vlada
Federacije BiH postupi u skladu sa odredbama Zakona o električnoj energiji FBiH, odnosno u stanju ugrožene sigurnosti snabdijevanja, može uvesti posebne mjere kojima će propisati način i uslove za formiranje i kontrolu cijena snabdijevanja električnom energijom.

Naime, prema analizi JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo, u skladu sa trenutnim tržišnim uslovima, prosječna cijena tržišnog snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu bi iznosila 141,53 eura/MWh, tj. prosječno povećanje bi bilo u iznosu od 87 posto. Bez primjene bilo kakvog vida ograničavanja cijena snabdijevanja električnom energijom, preko 96 popsto trenutnih kupaca električne energije na koje su se primjenjivane dosadašnje odluke o ograničavanju cijena, imalo bi povećanje cijene snabdijevanja električnom energijom preko 60 posto. S obzirom na to i današnja Odluka ima za cilj zaštiti kupce koji se električnom energijom snabdijevaju u okviru usluge tržišnog snabdijevanja od ekstremnog povećanja cijena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije