Elektroprivreda BiH odobrila 7,4 miliona KM za RMU Zenica

0
FENA
Elektroprivreda BiH odobrila 7,4 miliona KM za RMU Zenica
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija / Protest rudara

Novoimenovana Uprava JP Elektroprivreda BiH danas je, na prvoj sjednici, odobrila za RMU "Zenica" avansno plaćanje dijela ugovorenih količina uglja u iznosu 7,4 miliona KM, s ciljem izmirenja obaveza prema uposlenicima Rudnika za juni i juli 2023. godine, te deblokade računa i ponovnog pokretanja proizvodnje koja je u potpunosti obustavljena 25. jula.   

Kako se ističe u saopćenju Elektroprivrede BiH, RMU "Zenica" se obavezao na proizvodnju 35.000 tona uglja mjesečno, što će olakšati osiguranje potrebnih količina za rad TE "Kakanj", osigurati osnovu za povrat dobivenog avansa i omogućiti kontinuitet  u proizvodnom procesu. 

Imajuću u vidu skori period nižih temperatura koje otežavaju uslove za eksploataciju, Uprava JP Elektroprivreda BiH smatra da je neophodno poduzeti mjere i aktivnosti za povećanje isporuka uglja iz svih rudnika Koncerna, preduprijediti obustave rada i omogućiti nesmetani rad tremo postrojenja, očuvati integritet elektroenergetskog sistema, kao i stabilno snabdijevanje kupaca.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije