Stiglo prvih 200.000 maski u KS, slijede nove isporuke

Radiosarajevo.ba
Stiglo prvih 200.000 maski u KS, slijede nove isporuke
Foto: Press služba KS / Maske

U Kanton sarajevo danas je stigla isporuka od 200.000 zaštitnih maski, od ukupno poručenih 450.000, po osnovu Sporazuma o nabavci medicinske i sanitetske opreme između Vlade KS i UNDP-a.

"Time se nastavlja kontinuitet snabdijevanja neophodnom opremom medicinskih ustanova kao i građana", istakao je premijer KS Mario Nenadić.

Ovo je prva nabavka zaštitnih maski, po osnovu ovog Sporazuma, za koju je izdvojeno 800.000 KM. Od toga je 500.000 KM izdvojio Kanton Sarajevo, a 300.000 KM je osigurao UNDP.

Nenadić je istakao da je ovo najbolji model nabavki trenutno, kako zbog efikasnosti procedure, transparentnosti, tako i zbog isplativosti, jer su na izdvojena budžetska sredstva dodijeljena sredstva od UNDP-ja u vidu donacije.

Važno je naglasiti i da su ovo proizvodi domaćeg proizvođača. Već od sutra se aktivnosti nastavljaju, dolazi nova serija zaštitnih maski i rukavica, a u toku sljedeće sedmice novih 250.000 zaštitnih maski“, naveo je Nenadić.

Istakao je da Kanton Sarajevo neće imati problema s dostupnošću zaštitne opreme za medicinske radnike i građane.

Ministar zdravstva KS Rusmir Mesihović se zahvalio UNDP-ju, dok je Edis Arifagić, šef Programa za lokalni razvoj UNDP-ja, naglasio da je ovo prva ozbiljnija količina zaštitne opreme isporučena KS, po osnovu Sporazuma.

"Maske je izradila domaća firma 'Prevent' koja posjeduje sve relevantne certifikacije kada je u pitanju proizvodnja zaštitne opreme ove kategorije.

Osim 450.000 ovih zaštitnih maski, nabavljat ćemo i dodatne količine, kako zaštitnih odijela i maski, tako i testova i respiratora, u sklopu zajedničkog Sporazuma. To će sve početi dolaziti u značajnijim količinama u sljedećoj, a nastavit će se narednih sedmica kontinuirano, kako bismo osigurali nesmetano snabdijevanje Kantona neophodnom opremom, odnosno zdravstvenih radnika, pacijenata i građana", dodao je Arifagić.

Načelnik Štaba civilne zaštite KS Jasmin Terović pojasnio je da će se današnja isporuka zaštitnih maski rasporediti za potrebe zdravstvenih i kao ustanova socijalne zaštite, a jedan dio i za građane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije