Stigli su podaci za cijelu zemlju: Od jučer 229 novozaraženih u BiH, troje umrlo

Radiosarajevo.ba
Stigli su podaci za cijelu zemlju: Od jučer 229 novozaraženih u BiH, troje umrlo
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Podhrastovi

U protekla 24 sata, u našoj zemlji registrirana su najmanje tri smrtna slučaja zbog koronavirusa, a, nakon podataka iz FBiH i RS, došlo se do brojke od 229 novozaraženih u Bosni i Hercegovini. 

U Brčko Distriktu u protekla sata jedno je novozaraženo.

FBiH

U protekla 24h, u Federaciji BiH testirano je 989 uzoraka, od kojih su 162 pozitivna na koronavirus.

Novi slučajevi registrovani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 83.705 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 6105 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 2997 pacijenata, dok je trenutno aktivno 2977 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2, javlja BHRT.

Od 131 potvrđenog smrtnog ishoda u Federaciji BiH, 86 osoba je muškog (65.65%) i 45 ženskog spola (34.35%). Što se tiče starosne strukture, 94 preminula pacijenta (71.75%) su imala preko 65 godina.

U protekla 24 časa Institutu za javno zdravstvo FBiH prijavljena su dva nova smrtna slučaja uzrokovana koronavirusom. Oba smrtna slučaja registrovana su na području Gračanice. U pitanju je muška osoba (1938) i starija žena (1935).

RS

Kod još 66 osoba u RS-u potvrđeno je prisustvo koronavirusa, rekao je na konferenciji za novinare vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković.

Zeljković je apelovao na građane da poštuju mjere Republičkog štaba za vanredne situacije.

U posljednja 24 časa testiran je 381 laboratorijski uzorak. U gradu Bijeljina zabilježeno je najviše novozaraženih u 24 časa – 16.

Preminula je jedna starija osoba iz Šamca.

“Situacija je i dalje nepovoljna. Međutim u pojedinim opštinama imamo poboljšanje”, dodao je Zeljković.

On je naglasio je da će Institut za javno zdravstvo u toku ove sedmice razmotriti sve dosadašnje zaključke i eventuelno uvesti neke nove mjere. Zeljković je pozvao građane da se pridržavaju svih mjera koje su na snazi, napominjući da su četiri najvažnije – fizička distanca, nošenje maski, lična higijena i dezinfekcija.

On je upozorio da su privatna druženja i dalje najveći problem kada je riječ o epidemiološkoj situaciji, te naglasio da je najveća odgovornost za funkcionisanje zdravstvenog sistema na pojedincu zbog čega je važno da svi budu odgovorni.

Оd pоčеtkа еpidеmiје, u Rеpublici Srpskој nа virus korona tеstirаnо је ukupnо 48.589 licа. Infеkciја је pоtvrđеnа kоd 4.488 licа, оd kојih је 2.180. оpоrаvljеnо. U nаvеdеnоm pеriоdu, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеnо је 157 smrtnih slučајеvа оd COVID-19.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije