FBiH: Privatne laboratorije uključuju se u testiranje na COVID-19

M. R. S.
FBiH: Privatne laboratorije uključuju se u testiranje na COVID-19
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Federalno ministarstvo zdravstva zatražilo je od svih kantonalnih ministarstava zdravstva da pozovu sve registrovane privatne mikrobiološke laboratorije s područja svog kantona da se uključe u testiranje na SARS-CoV-2.

Cilj je da dostupnost testiranja i dostupnost rezultata bude brža i efikasnija.

"S obzirom da je proglašena epidemija, u cilju povećanja kapaciteta za testiranje na COVID-19, upućen je poziv kantonalnim ministarstvima zdravstva da se obrate laboratorijama na području kantona i pozovu ih, ako su zainteresirane, da upute zahtjev za verifikaciju. Naravno, uz ispunjavanje svih uvjeta", kazao je Zlatan Peršić, portparol Federalnog ministarstva zdravstva, za Radiosarajevo.ba.

Dodao je da bi ove laboratorije bile kao podrška javnom zdravstvenom sektoru.

Istakao je da su, s obzirom na to da je veliki pritisak na zdravstvene ustanove, tražili da se aktiviraju svi kapaciteti.

Podsjetimo, neka kantonalna ministarstva i zdravstvene ustanove ukazali su da nekada ne mogu dobiti rezultate u predviđenom roku od 24 do 48 sati. Ovo je posebno važno zbog onkoloških pacijenata koji bez negativnog nalaza na COVID-19 ne mogu biti hospitalizirani.

Iz nekih klinika su ukazali da sada imaju problem zamora medicinskog osoblja, posebno onih u laboratoriji.

Inače, PCR detekciju SARS-CoV-2 virusa mogu obavljati samo laboratoriji zdravstvenih ustanova koji su verificirani od strane Federalnog ministarstva zdravstva (FZZJZ). Za ovo su do sada verificirani klinički centri Sarajevo, Tuzla i Mostar, Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo, Kantonalna bolnica Zenica i Opća bolnica Tešanj i Kantonalna bolnica "Dr. Irfan Ljubijankić" Bihać

Osim toga, za obavljanje laboratorijske dijagnostike na COVID-19 može se uključiti i Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu - Laboratorij za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije