Stigli podaci Zavoda o Sarajevu: Umrla jedna osoba, čak 487 novozaraženih

2
Radiosarajevo.ba
Stigli podaci Zavoda o Sarajevu: Umrla jedna osoba, čak 487 novozaraženih
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Nakon analize 956 uzorka, prikupljenih u periodu od 3. do 6. novembra ove godine, od rezultata koji su dostavljeni Zavodu u protekla 24 sata, a među kojima se nalaze i zaostali testovi prikupljeni od strane JU Dom zdravlja KS i obrađani u privatnim laboratorijama, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 487 novozaraženih osoba koronavirusom.

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 298 osoba, odnosno 61,19 posto, i u samoizolaciji od ranije.

U isto vrijeme, 217 osoba je oporavljeno od zaraznog oboljenja COVID-19.

U izolatorijima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (88) i Općoj bolnici (72) hospitalizirano je 160 osoba, od kojih pet koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju. Sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je 14 osoba.

Nažalost, desio se i jedan smrtni ishod u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 142.

Trenutno su u Kantonu Sarajevo aktivna 4.931 slučaja zaraze koronavirusom. Od 30. januara do 06. novembra ove godine ukupno je registrovano 11.833 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih je njih 6.760 oporavljeno od zaraznog oboljenja COVID-19.

U periodu od 24. oktobra do 7. novembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naloženo je 5.689 samoizolacija.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, stanovništvu na području Kantona Sarajevo apeluju da se osobe svih starosnih dobi mogu zaraziti koronavirusom, te pozivaju građane da odgovorni i slijede savjete zdravstvenih stručnjaka i nadležnih institucija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije