Stigli i američki senatori: Danas otvorenje prve Sarajevske sigurnosne konferencije 2023

1
Radiosarajevo.ba
Stigli i američki senatori: Danas otvorenje prve Sarajevske sigurnosne konferencije 2023
Foto: Ustupljena fotografija / Sarajevska sigurnosna konferencija

U Sarajevu danas počinje jedan od najvećih diplomatskih skupova ove godine, prva Sarajevska sigurnosna konferencija. Preko 200 gostiju okupit će se na ceremoniji otvorenja u sarajevskoj Vijećnici u organizaciji Inicijative za strateške analize i partnerskih organizacija iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Bosne i Hercegovine.

Na ceremoniji otvorenja obratit će se i posebne zvanice konferencije, Senatori Peter Welch i Senatorica Jeanne Shaheen, koji su pred dolazak u region Zapadnog Balkana, najavili kako u posjetu dolaze s namjerom da iskažu svoju posvećenost demokratskom razvoju i osnaživanju partnerstava sa ovim zemljama.

"Nakon ceremonije otvorenja, čekaju nas dva dana dinamičnih i interesantnih diskusija. Održat će se 7 tematskih panela, na kojima ćemo govoriti o kibernetičkoj sigurnosti, transatlantskim perspektivama, geopolitici regiona te kulturnim i religijskim faktorima koji utječu na političke prilike na Zapadnom Balkanu, ali i cijeloj Europi. Na konferenciji sudjeluje 40 govornika i govornica iz 15 zemalja, i iznimno nam je zadovoljstvo ugostiti ih u Sarajevu", izjavio je dr. Hikmet Karčić, direktor Inicijative za strateške analize i suosnivač Sarajevske sigurnosne konferencije.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

"Ova konferencija posebno je značajna zbog prisustva visokih političkih dužnosnika, što će dodatno ojačati veze između Bosne i Hercegovine i međunarodnih partnera. Konferenciju otvaraju dva izuzetno utjecajna gosta iz Sjedinjenih Američkih Država - Senatorka Jeanne Shaheen i Senator Peter Welch, a u programu će sudjelovati i brojne akteri iz sigurnosnog sektora", kazao je Hikmet Karčić, suosnivač konferencije.

"Ova konferencija rezultat je dugogodišnje posvećenosti akademskom radu i međunarodnim partnerstvima, a predstavlja tek prvi projekt na kojem ćemo aktivno raditi", dodao je Karčić.

Prvu Sarajevsku sigurnosnu konferenciju podržalo je Ministarstvo nauke i obrazovanja FBiH, Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva i Cyber Security Excellence Center, zatim Institut za mir SAD-a, Ambasada Kraljevine Holandije te Fondacija Friedrich Ebert Dijalog za Jugoistočnu Europu, a sponzor događaja je i BH Pošta. Konferencija se, također, održava pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH, dr. Denisa Bećirevića.

"Podrška koju smo dobili za prvi projekt Inicijative upućuje na potrebu za ovakvom dijaloškom platformom koja će održavati upravo u Sarajevu, s ciljem kreiranja odgovora i rješenja za neke od aktualnih svjetskih pitanja u vanjskoj politici i međunarodnoj sigurnosti", izjavila je glasnogovornica konferencije, Ema-Džejna Smolo-Zukan.

Prije početka ceremonije otvorenja, konferenciju za medije u sarajevskoj Vijećnici održat će ambasador Julian Reilly, panelistkinja konferencije dr. Dženeta Karabegović, Harun Cero (FES SOE) te domaćin konferencije, dr. Hikmet Karčić (Inicijativa za strateške analize) s početkom u 18:30. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije