Stigla potvrda iz Srbije: Dodik saslušan kao osumnjičeni

5
Radiosarajevo.ba
Stigla potvrda iz Srbije: Dodik saslušan kao osumnjičeni
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

O tome kako je kupio vilu na Dedinju u Beogradu, Milorad Dodik iskaz je dao državnom tužilaštvu. Inače, jednoj od institucija Bosne i Hercegovine koju ne priznaje. A pri dolasku, Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, novinare je pozdravio podignutim srednjim prstom.

Pokušao je Dodik srednjim prstom u drugi plan staviti optužbe koje mu se stavljaju na teret. No, nije uspio. U svojstvu osumnjičenog, a ne kao svjedok, kako tvrdi, saslušan je u predmetu Pavlović banka.

Osumnjičen je za zloupotrebu položaja i pranje novca, povezanu sa spornom kupovinom vile na Dedinju. Kakvim i kojim kreditom je kupljena, pita se i Tužilaštvo i javnost. Stvarnim ili fiktivnim? Dok pravosudne institucije rade na predmetu, Dodik optužbe odbacuje, piše FTV.

Reporteri bez granica kratkom porukom podsjetili Elmedina Konakovića na njegovu dužnost

Reporteri bez granica kratkom porukom podsjetili Elmedina Konakovića na njegovu dužnost

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas kako u potpunosti negira sve što je u vezi s inkriminacijama Tužilaštva BiH u kojem je danas saslušan. Referirajući se na izjavu datu u Tužilaštvu, Dodik je na pres-konferen...

Ni ovaj put Milorad Dodik nije propustio priliku da udara na državne institucije. Ipak, na poziv Tužilaštva BiH se odazvao i stigao tačno na vrijeme. Vidjelo se i kako.

“Oni ne postoje kao takvi u Ustavu i nisu ni zakoniti ni ustavni. Ali sam isto tako rekao da svaki put kad nešto kad oni pokušaju protiv mene - da ću se odazvati, da ne bude nikakvih spekulacija te vrste”, kazao je Dodik.

Nisu spekulacije, nego činjenice - tvrde i danas novinari CIN-a, koji su priču o fiktivnom kreditu razotkrili 2009. godine. U to vrijeme plaća Milorada Dodika bila je oko 20.000 KM, a za ratu kredita morao bi plaćati tri plaće na godišnjem nivou. I tu nije kraj nelogičnostima u procesu kupovine vile na Dedinju.

Vilu je kupio u maju 2007. a odobrenje za uknjižbu u oktobru iste godine, a ono što je interesantno jeste da je kredit za tu vilu dobio osam mjeseci nakon kupovine”, kaže Azhar Kalajmić, novinar CIN-a.

Duško Tomić bivši je advokat Slobodana Pavlovića:

“Gospodin Pavlović mu je dao taj novac da kupi tu vilu, a onda kada se to otkrilo, gospodin Pavlović je pečatom Vlade RS-a ugovor ovjerio kojim vrši pozajmicu gospodin Pavlović Dodiku. Međutim, i ta pozajmica je bila fiktivna i ja lično znam da je, kako gospodin Pavlović tako i zaposlenici kod Pavlovića, njegov direktor kod Pavlovića i Blago i Drago i njegov zet Jovanović - nosili su rate, novac, po 7-8 hiljada i otplaćivali taj fiktivni kredit Milorada Dodika”.

Milorad Dodik kaže nije kriv, ali jesu svi drugi. Obrušio se opet na strane ambasodore i medijske kuće, koje nisu pod njegovim utjecajem.

Na redu su pravosudne institucije, u čijim prostorijama je iskaz davao i čovjek koji pokušava narušiti njihov integritet. Činjenica, sudski epilog je još na čekanju iako se istraga vodi od 2016. godine. Kako FTV saznaje, dokumentacija na koju je državno tužilaštvo čekalo konačno je stigla iz Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije