Požalio se / Stevandić: Nove diplome Osmice ne smiju biti tajni dokumenti

08. 07. 2020. u 17:06:00 Fena

Shares: 27

Član Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Nenad Stevandić (Klub poslanika Srpski klub) napustio je današnju sjednicu te Komisije koja je zahtijevala da joj se do danas, na uvid, dostave diplome direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehamedagića.

"Na sjednici smo doznali da su nove diplome koje je direktor OSA-e dostavio klasifikovane kao tajni dokumenti, a u koje je, svim parlamentarcima, zabranjen javni uvid. Smatram da je to neprihvatljivo i da se s tim direktor izdigao iznad Tužilaštva BiH i Parlamentarne skupštine BiH – vlastitu diplomu proglasiti tajnim dokumentom, da drugi ne bi imali uvid. To do sada još niko nikad nije uradio i to je velika sramota. Oni koji to politički podržavaju treba da se stide", rekao je Stevandić.

Sjednica je još uvijek u toku, a Komisija je osim diplome direktora OSA-e tražila od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije da joj dostavi imena kandidata za direktora, zamjenika i glavnog inspektora Agencije, kao i mišljenje da li trenutni direktor ispunjava sve uslove za funkciju, s obzirom na to da mu je poništenа diploma.

Оd Tužilaštva BiH Komisija traži da ispita navode prema kojima je Mehmedagić prekršio Zakon o OSA-i.

Zajednička Komisija daje mišljenje, ali to mišljenje ne obavezuje Vijeće ministara prilikom imenovanja, pa ni direktоra OSA-e.

KOMENTARI (8)