Nikšić o direktoru OSA-e: Mehmedagić ima sedam dana da dostavi diplomu

Fena
Nikšić o direktoru OSA-e: Mehmedagić ima sedam dana da dostavi diplomu

Predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP) potvrdio je novinarima nakon sjednice da je usvojen zaključak kojim se traži na uvid diploma direktora te agencije Osman Mehmedagića u roku od sedam dana.

Potvrdio je da je takav zaključak usvojen nakon diskusije na sjednici, ali Nikšić ne vjeruje da će direktor Mehmedagić dostaviti diplomu.

Zatraženo je, ističe Nikšić, od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije (SNSD) da komisiji dostavi imena kandidata za poziciju direktora i zamjenika kao i glavnog inspektora budući da je, kaže Nikšić, aktuelnom rukovodstvu istekao mandat 19. novembra prošle godine.

Članovi Komisije, dodaje Nikšić, zatražili su i mišljenje od Vijeća ministara BiH o tome da li Mehmedagić ispunjava uvjete za obavljanje dužnosti direktora OSA-e jer ih je Tužilaštvo BiH obavijestilo da je njegova diploma poništena.

"Zatražena je i informacija da li je direktor prekršio Zakon o OSA-i u smislu zabrane rada u interesu bilo koje političke partije ili organizacije", kazao je Nikšić i potvrdio da je rukovodstvo agencije bilo na sjednici, ali direktor OSA-e nije obrazložio te navode.

Pojasnio je Nikšić da Komisija daje mišljenje o kandidatima za rukovodeća mjesta u OSA-i, ali to mišljenje ne obavezuje Vijeće ministara BiH prilikom imenovanja.

"Komisija ima pravo da nadzire zakonitost rada OSA-e, a zakon jasno propisuje da rukovodioci te agencije moraju imati visoku stručnu spremu što je u opisu posla Komisije", zaključio je Nikšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije