Dodik i o čelništvu OSA-e: "Osmica" je nanio mnogo problema Srbima

Radiosarajevo.ba
 Dodik i o čelništvu OSA-e: "Osmica" je nanio mnogo problema Srbima
Foto: Slobodna Bosna / Dodik i Mehmedagić

Istočnom Sarajevu danas je održan sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH, koje su predvodili lideri stranaka Milorad Dodik i Dragan Čović.  

Ocijenjeno je da je saradnja između HDZ-a i SNSD-a dobra, te da je njihov pristup da u BiH treba podržati dogovor.  

Na sastanku su razgovarali o migrantima, MMF-u, pandemiji, Vijeću ministara, Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) i drugim temama. 

Dodik je tokom sastanka ponovo žestoko optužio čelništvo Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), tvrdeći da, navodno, radi proti vodstva RS i Srbije.

Odnosi  / Čović i Dodik: Ova saradnja će samo dalje jačati, a nikako slabiti

"Što se tiče Osmice (Osman Mehmedagić direktor OSA-e, op.ur.), taj je nanio mnogo problema Srbima. Prisluškivao se srpsko rukovodstvo, prisluškivao je rukovodstvo Republike Srbije. Sve je učinio da okalja nas koji radimo u ime Srba. Taj konkurs nije proveden, nemamo nikakav prijedlog oko toga. Da li će se on pojaviti, da li neće, ja pojma nemam. Evidentno je da čovjek ima i problem sa svojom diplomom, ali ako njega predloži bošnjačka politička elita prvo ćemo vas obavijestiti šta mislimo o tome", kazao je Dodik. 

Na pitanje novinara šta će biti s imenovanjem direktora SIPA-e za šta je predložen Darko Ćulum nakon konkursne procesure, Dodik je kazao da HDZ BiH nema problem s tim da to podrži. 

"Bošnjaci doskora nisu htjeli sad su obećali da će nešto učiniti... Koga će oni predložiti ja ne znam", kazao je Dodik.  

U dijelu razgovora o sredstvima MMF-a izražen je zajednički stav da se sredstva trebaju prebaciti entitetima. Pozvali su guvernera Centralne banke BiH Senada Softića da to i učini.  

"Dogovoreno je da RS-u ide 38 posto, ostalo Federaciji s tim što i jedni i drugi po pola procenta upućuju Brčko Distriktu. Što se tiče federalnog nivoa dogovor je da 50 posto ide na federalne račune, a 50 posto kantonima. Ta odluka se ne poštuje. Sve procedure poznate koje su bile i u ranijim aranžmanima s MMF-om su ispoštovane i nema nijednog razloga da guverner ne isplati ta sredstva. Pismo namjere usvojili su Fiskalni savjet, a prethodno entitetske vlasti i državni nivo. Ovo je nepotrebno, dodatno se usložnjavaju odnosi i gubimo kredibilitet. Mi smo danas konstatovali da postoje svi neophodni i papiri i uslovi da se podijele sredstva i mi pozivamo guvernera da to učini", kazao je Dodik, prenose večeras mediji. 

Nadalje, on  je rekao da je ranije imao sastanak sa Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom SDA na kojem je razgovarano o deblokiranju imenovanja kao što su direktor SIPA-e, RAK-a i drugi. 

"Imamo šest mjesta gdje je završena procedura i sad to stoji. Razgovarao sam sa Izetbegovićem da se deblokiraju ta imenovanja, ostaje ranije dogovorena raspodjela sve dok se ne dogovori drugačije 12-12-12", kazao je Dodik. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije