State Department: Negiranje srebreničkog genocida predstavlja kršenje ljudskih prava

Radiosarajevo.ba
State Department: Negiranje srebreničkog genocida predstavlja kršenje ljudskih prava

U najnovijem izvještaju američkog State departmenta o kršenju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, objavljen na stranici State departmenta, između ostalog se spominje i negiranje srebreničkog genocida, zabrana prava na izučavanje bosanskog jezika povratnicima Bošnjacima u bh. entitet Republika Srpska, ali i uskračivanje prava na izučavanje srpskog jezika u FBiH, naročito u Kantonu 10, gdje živi većinsko hrvatsko stanovnišvo.

"Tokom godine predsjednik RS i viši zvaničnici njegove političke partije, kao i drugi zvaničnici i lideri u RS-u više puta su negirali da su srpske snage počinile genocid u Srebrenici 1995. godine, uprkos višestrukim presudama lokalnog i međunarodnog suda“, navodi se u izvještaju State departmenta.

Izvještaj tretira i problem "dvije škole pod jednim krovom", napominjući da politička partije kontrolišu školsku administraciju preko 13 različitih ministarstava obrazovanja u zemlji, te često sprovodee obrazovne politike zasnovane na etničkoj isključenosti.

„Kada učenici, roditelji i nastavnici odluče da se odupru segregaciji, često nailaze na političku ravnodušnost, a ponekad i zastrašivanje“, navodi se.

State Department u izvještaju za 2017. godinu kaže da su zastrašivanje i prijetnje novinarima nastavljene istim intezitetom kao ranijih godina, dok je istovremeno u medijima dominirala etnička i politička pristrasnost.

State Department se osvrće i na slučajeve policijskog nasilja. Odjeli, koji su radili na tim slučajevima, izvještaje su proslijedili tužilaštvima, ali do devetog mjeseca 2017. godine nije bilo podataka o kažnjavanju, stoji u izvještaju.

Primjećen je i nedostatak jasne podjele nadležnosti i odgovornosti između 16 agencija za provedbu zakona, što je povremenom zbunjenošću i preklapanjem odgovornosti.

Izvještaj je dao i osvrt na prava žena, navodeći da generalno primaju jednaku platu kao i muškarci za isti posao u javnoj upravi, ali ne i u privatnom sektoru.

Nevladine organizacije kažu da postoji mali napredak u izjednačavanju muškaraca i žena na tržištu rada. Međutim, primjećuje se diskriminacija na radnom mjestu uključujući neopravdane otkaze za žene koje su trudne ili postale majke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije