SAD upozorile građane koji putuju u BiH: Budite oprezni zbog terorizma i mina

Radiosarajevo.ba
SAD upozorile građane koji putuju u BiH: Budite oprezni zbog terorizma i mina
Arhiv / State Department
Američki State Department upozorio je sve državljanje Sjedinjenih Američkih Država da budu veoma oprezni kada putuju u Bosnu i Hercegovinu zbog, kako je navedeno, opasnosti od terorizma i zaostalih eksplozivnih sredstava - mina.

Nakon prošlogodišnjeg upozorenja svojim građanima, SAD su ove godine upozorenje za putovanja u BiH podigle na drugi nivo, od maksimalno četiri, navodeći kako se terorističke grupe i dalje pripremaju za moguće napade u BiH.

"Terorističke grupe nastavljaju da planiraju moguće napade u BiH. Teroristi bi, stoga, mogli napasti bez ikakvog upozorenja, posebno turističke lokacije, saobraćajna čvorišta, trgovačke centre, objekte lokalne vlasti, hotele, klubove, restorane, vjerske objekte, sportske i kulturne događaja, pa čak i edukacijske ustanove, aerodrome i druge javne prostore", navodi se u saopćenju State Departmenta od 10. januara.

bih_sad_upozorenje_prtscr.jpg - undefined

Oni dodaju i kako građani SAD-a, tokom putovanja u BiH, trebaju biti oprezni posebno u javnim prostorima, kao i pratiti lokalne medije kako bi bili informirani o svim događajima. 

Također, posebno upozorenje odnosi se na veliki broj zaostalih neeksplodiranih sredstava - mina, koje su preostale iz rata u BiH, te da uprkos tome što su opasne oblasti jasno označene, godišnje pogine ili bude povrijeđeno više ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije