Tillerson će zatvoriti Ured za ratne zločine koji je istraživao genocid u Bosni

Radiosarajevo.ba
Tillerson će zatvoriti Ured za ratne zločine koji je istraživao genocid u Bosni
EPA / Rex Tillerson
Državni sekretar Rex Tillerson planira zatvoriti kancelariju State Departmenta, koja se fokusirala na odgovornost ratnih zločinaca

Bivši zvaničnik Sjedinjenih Država rekao je za Foreign policy da je Tillerson nedavno obavijestio specijalnog koordinatora Kancelarije za globalnu krivičnu pravdu Todda Buchwalda, da je premješten na drugu poziciju u Kancelariju za pravne poslove State departmenta.

Preostalo osoblje u kancelariji može se preusmjeriti u Biro za demokratiju, ljudska prava i rad državnog odjela, rekao je bivši službenik koji je upoznat s ovim slučajem, navode američki mediji.

Američki mediji prenose da je Buchwald "očigledno rekao da će njegov detalj uskoro prestati".

Glasnogovornik State departmenta nije potvrdio niti porekao da je kancelarija za ratne zločine zatvorena.

"State department trenutno prolazi kroz inicijativu za reorganiziranje posla i još uvijek nema nikakvih rezultata", rekao je portparol za vanjsku politiku.

"Nećemo napredovati ni sa kakvim ishodima."

Još jedan visoki zvaničnik State departmenta dodao je da je riječ o čistoj špekulaciji kada se radi o zatvaranju Kancelarije za ratne zločine.

Međutim, isti zvaničnik priznao je da se u okviru State departmenta radi o masovnim tekućim reorganizacijama u svrhu racionalizacije procesa kreiranja politika i smanjenja viška zaposlenih.

Kancelariju za globalno krivično pravosuđe uspostavila je bivša državna sekretarka Madeleine Albright 1997. godine. Kancelarija je formirana kao odgovor na genocid u Bosni i Ruandi tokom 1990-ih.

Od svog osnivanja, Kancelarija je sarađivala sa širokim spektrom međunarodnih krivičnih sudova za krivično gonjenje osoba odgovornih za ratne zločine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije