State department objavio izvještaj za 2022: "Političari u BiH krše zakone, a korupcija je posvuda!"

5
L. R.
State department objavio izvještaj za 2022: "Političari u BiH krše zakone, a korupcija je posvuda!"
Foto: Ambasada SAD-a u BiH / Amerikanci o ljudskim pravima u BiH

State Department objavio je izvještaj o stanju ljudskih prava u svijetu u 2022. godini, a dio izvještaja obradio je i situaciju u Bosni i Hercegovini.

Nakon što su podsjetili na politički sistem u našoj zemlji, te na protekle, oktobarske opće izbore u 2022, u sažetku Izvještaja za BiH navode:

"Dok su civilne vlasti održavale učinkovitu kontrolu nad agencijama za provođenje zakona i snagama sigurnosti, nedostatak jasne podjele nadležnosti i odgovornosti između 17 agencija za provođenje zakona u zemlji rezultirao je povremenom zbrkom i preklapanjem odgovornosti. Bilo je izvješća da su pripadnici snaga sigurnosti počinili zlostavljanja.

Vojnik EUFOR-a poginuo tokom šetnje kod Travnika

Vojnik EUFOR-a poginuo tokom šetnje kod Travnika

Ljudska prava

Značajna pitanja ljudskih prava uključivala su vjerodostojne izvještaje o: mučenju ili okrutnom, nečovječnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju pritvorenika od strane policije; teškim zatvorskim uslovima; ozbiljnim problemima s nezavisnošću pravosuđa; ozbiljna ograničenja slobode izražavanja i medija, uključujući nasilje i prijetnje nasiljem protiv novinara; značajno miješanje u slobodu mirnog okupljanja i slobodu udruživanja, uključujući pretjerano restriktivne zakone o mirnom okupljanju; ozbiljna i nerazumna ograničenja političkog sudjelovanja manjinskih kandidata; ozbiljnu korupciju u vladi; nedostatak istrage i odgovornosti za rodno uvjetovano nasilje, uključujući obiteljsko i seksualno nasilje i nasilje nad djecom te rani i prisilni brak među romskom populacijom; kaznena djela koja uključuju nasilje ili prijetnje nasiljem usmjerena protiv pripadnika etničkih manjinskih skupina; zločini motivirani antisemitizmom; i kaznena djela koja uključuju nasilje ili prijetnje nasiljem usmjerena na lezbijke, gej, biseksualne, transrodne, queer ili interseksualne osobe."

Dodali su i da se smatra da je je nekažnjivost policije široko rasprostranjena, a kontinuirano je bilo izvještaja o korupciji unutar državnih, entitetskih i kantonalnih sigurnosnih službi.

"Osim sigurnosnih službi, tokom godine bilo je brojnih izvještaja o korupciji u vladi. Sudovi nisu procesuirali slučajeve korupcije na visokoj razini, a u većini pravomoćno okončanih slučajeva izrečene su uslovne osude. Neučinkovito procesuiranje ratnih zločina počinjenih tijekom rata 1992.-1995. i dalje predstavlja problem", navodi se.

Ambasada SAD u BiH: Dodikov zakon o NVO je dijametralno suprotan američkom

Ambasada SAD u BiH: Dodikov zakon o NVO je dijametralno suprotan američkom

U prvom dijelu, koji analizira pitanja poštivanja integriteta osobe, ističe se:

Negiranje genocida

"Nekažnjivost za neke zločine počinjene tijekom rata 1992.-1995. i dalje predstavlja problem, posebno za one koji su odgovorni za približno 8.000 osoba ubijenih u genocidu u Srebrenici i za približno 7.600 drugih osoba koje su nestale i za koje se pretpostavlja da su ubijene tokom rata. Vlasti također nisu uspjele procesuirati većinu od više od 20.000 slučajeva seksualnog nasilja koji su se navodno dogodili tokom rata. Izgledi za pravdu za žrtve zločina počinjenih tokom rata s vremenom se smanjuju zbog smrti i bolesti osumnjičenika, optuženika, svjedoka i žrtava, kao i sve lošije kvalitete dokaza.

Nedostatak resursa, uključujući nedovoljno financiranje i osoblje, političke prepreke, loša regionalna saradnja i izazovi u procesuiranju starih slučajeva zbog nedostatka dokaza i nedostupnosti svjedoka i osumnjičenika doveli su do zatvaranja predmeta i poteškoća u rješavanju značajnog broja neriješenih predmeta."

Upozoravaju i kako su primjeri povijesnog revizionizma, poricanje genocida, te veličanje pojedinaca osuđenih za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, nastavljeni tokom cijele godine, te su zaključili: "Iako je, prema medijskim izvješćima, Tužiteljstvo BiH zaprimilo više od 50 prijava, nije podignuta niti jedna optužnica za kaznena djela negiranja genocida ili veličanja ratnih zločina sukladno izmjenama Kaznenog zakona BiH koje je naložio prethodni visoki predstavnik Valentin Inzko. u 2021."

Michael J. Murphy u Potočarima
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Michael J. Murphy u Potočarima

U ovoj sekciji može se pročitati i sljedeće:

"Ustav osigurava pravo na pravično suđenje u građanskim i kaznenim stvarima, dok ustavi entiteta osiguravaju neovisno pravosuđe. Ipak, političke stranke i osobe iz organiziranog kriminala ponekad su utjecale na pravosuđe i na državnom i na entitetskom nivou u politički osjetljivim predmetima, posebno onima koji se odnose na korupciju. Vlasti ponekad nisu uspijevale izvršiti sudske odluke."

U narednom dijelu, gdje se govori o poštovanju ličnih sloboda, naglašava se ugroženost novinara u BiH, koji tokom cijele 2022. bili izloženi "zastrašivanju, uznemiravanju, političkom pritisku i prijetnjama, uključujući prijetnje smrću".

Korupcija

Potom, veća analiza tretira pitanje korupcije u BiH, koja na početku navodi:

Nastavljaju se problemi s korupcijom: GRECO objavio novi izvještaj o BiH, informacije poražavajuće

Nastavljaju se problemi s korupcijom: GRECO objavio novi izvještaj o BiH, informacije poražavajuće

"Zakon predviđa kaznene kazne za korupciju dužnosnika, ali vlada nije učinkovito provodila zakon niti je javnoj korupciji dala prioritet kao ozbiljnom problemu. Tokom godine, vlasti BiH nisu uspjele usvojiti važne antikorupcijske zakone, poput Zakona o sprječavanju sukoba interesa i izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću. Bilo je brojnih izvještaja o korupciji u vladi tokom godine. Sudovi nisu procesuirali slučajeve korupcije na visokom nivou, a u većini pravomoćno okončanih slučajeva izricali su uslovne kazne.

Državno tužiteljstvo je tokom godine podiglo samo jednu optužnicu za korupciju na visokom nivou, protiv Rejhana Rakovića, zaposlenika Granične policije BiH i predsjednika Komisije za provođenje postupka zapošljavanja, zbog nezakonitog zahtijevanja i primanja novca od kandidata koji su se prijavili na konkurs za radna mjesta policijskih službenika u Graničnoj policiji BiH.

Dužnosnici su često nekažnjeno sudjelovali u korupciji, a korupcija je i dalje prevladavala u mnogim političkim i privrednim institucijama. Korupcija je bila posebno raširena u sektorima zdravstva i obrazovanja, procesima javne nabave, lokalnoj upravi i postupcima zapošljavanja u javnoj upravi.

Vlada ima mehanizme za istraživanje i kažnjavanje zloupotreba i korupcije, ali je politički pritisak često sprječavao primjenu tih mehanizama. Promatrači su smatrali da je nekažnjivost policije široko rasprostranjena, a kontinuirano je bilo izvještaja o korupciji unutar državnih i entitetskih sigurnosnih službi."

Ured za antikorupciju Kantona Sarajevo nastavio je biti predvodnik u borbi protiv korupcije, jedno je od njihovih opažanja: "Tokom godine ovaj je ured uspješno prikupljao i provjeravao imovinske izjave javnih dužnosnika, dajući važan poticaj sposobnosti javnosti da otkrije neobjašnjivo bogatstvo i promiče integritet javnih dužnosnika."

"Iako je u javnosti bilo naznaka da je pravosuđe bilo pod političkim utjecajem, imenovanja sudaca nisu se temeljila na zaslugama, a odgovornost sudaca i tužitelja bila je niska. Mnoštvo državnih, entitetskih, kantonalnih i općinskih uprava, od kojih svaka ima ovlast da donosi zakone i propise koji utječu na poslovanje, stvorilo je sistem koji nije bio transparentan i koji je pružao mogućnosti za korupciju. Struktura vlasti na više nivoa dala je korumpiranim dužnosnicima široke mogućnosti da traže 'naknade za usluge', posebno u institucijama lokalne uprave."

Dalje se podsjeća na slučaj zamjenice glavne tužiteljice Dianu Kajmaković, za koju navode kako se "umiješala u slučajeve kako bi zaštitila kriminalce, uključujući trgovce narkoticima". 

Diana Kajmaković
Avaz: Diana Kajmaković

"Analitičari smatraju da je pravni okvir za prevenciju korupcije zadovoljavajući na gotovo svim razinama vlasti, a nepostojanje procesuiranja na visokom nivou pripisuju nedostatku političke volje. Mnoge institucije na državnoj razini zadužene za borbu protiv korupcije, poput Agencije za prevenciju i borbu protiv korupcije, imale su ograničene ovlasti bez izvršnih ovlasti i ostale su s nedostatkom resursa. Menadžment u Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Bosne i Hercegovine nije imao poticaja i političke volje za promjenama, a ponekad se i miješao u pravne procese. (...)

Prema riječima i profesora i studenata, korupcija se nastavila na svim nivoima sistema visokog obrazovanja. Profesori na nekoliko univerziteta izvijestili su da je podmićivanje uobičajeno i da su iskusili pritisak kolega i nadređenih da daju više ocjene studentima s obiteljskim ili političkim vezama. Bilo je vjerodostojnih optužbi za korupciju u javnoj nabavi, javnom zapošljavanju i zdravstvu", ističe se u Izvještaju, koji izdvaja i aferu "respiratore".

Kompletan izvještaj koji se tiče Bosne i Hercegovine možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije