State Department o novim sankcijama za Dodikove 'pajdaše': 'Zaustavljamo maligni ruski utjecaj'

5
Radiosarajevo.ba
State Department o novim sankcijama za Dodikove 'pajdaše': 'Zaustavljamo maligni ruski utjecaj'
Foto: State Department / Matthew Miller, portparol State Departmenta

State Department sankcionisao je dva pojedinca i dvanaest kompanija iz Zapadnog Balkana povezanih s ruskim zlonamjernim utjecajem u regiji i korupcijom koja to omogućava.

State Department je sankcionisao Mišu Vačića, srbijanskog političara, zbog učestvovanja na referendumima o nelegitimnoj aneksiji koju je organizirao Kremlj na teritorijama Ukrajine pod ruskom okupacijom u septembru 2022. godine.

State Department također je sankcionisao Nenada Popovića, bivšeg zvaničnika Vlade Srbije, i njegove povezane kompanije. Navode kako Popović održava bliske veze s Kremljom i koristi svoju mrežu za koruptivne šeme za izgradnju ličnog bogatstva.

Denis Bećirović u Berlinu: BiH je zahvalna Njemačkoj za podršku rezoluciji o genocidu u Srebrenici

Denis Bećirović u Berlinu: BiH je zahvalna Njemačkoj za podršku rezoluciji o genocidu u Srebrenici

Istovremeno, Ministarstvo trezora uvelo je sankcije za osam pojedinaca i šest kompanija u Bosni i Hercegovini (BiH), Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji koji direktno olakšavaju ruski utjecaj ili čije koruptivne aktivnosti imaju koristi od ruskog utjecaja.

Ovi pojedinci i kompanije također ometaju ključne reforme i napredak ka pristupanju EU.

Ovim sankcijama Vlada SAD-a ima za cilj promijeniti ponašanje uključenih i boriti se protiv lokalne korupcije, organiziranog kriminala i nezakonitih poslova te trgovine utjecajem koji podstiču ruski zlonamjerni utjecaj", navodi se u saopćenju State Departmenta.

"Poduzimamo mjere da poremetimo ruske zlonamjerne aktivnosti na zapadnom Balkanu, a istovremeno pozivamo korumpirane aktere na odgovornost zbog nastojanja da potkopaju državne institucije širom regiona", naveo je na platformi X (bivši Twitter) Matthew Miller, portparol State Departmenta.

Državne radnje se poduzimaju u skladu s Izvršnom naredbom (E.O.) 14024, "Blokiranje imovine u pogledu određenih štetnih stranih aktivnosti Vlade Ruske Federacije". Poduzete su radnje trezora po E.O. 14024 i E.O. 14033, "Blokiranje imovine i obustavljanje ulaska određenih osoba u Sjedinjene Države koje doprinose destabilizirajućem stanju na zapadnom Balkanu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije