! / State Department o BiH i trgovini drogom: Grupe rade u inostranstvu, vođe u BiH

10. 04. 2019. u 21:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 12

Bosna i Hercegovina nije veliki proizvođač opojnih droga i drugih zabranjenih hemikalija. Ona je primarno tranzitna država smještena između dva velika tržišta narkotika - Jugozapadne Azije i Zapadne Europe, navedeno je u godišnjem izvještaju State Departmenta o međunarodnoj trgovini drogama koji je objavljen krajem marta 2019. godine.

Međuanrodne kriminalne organizacije dominiraju kada je trgovina drogom na Balkanu u pitanju, a najviše se trguje kanabisom, heroinom i kokainom. Bosanske kriminalne grupe djeluju izvan Balkana, ali su vođe većinom u zemlji.

Podsjećaju u izvještaju State Departmenta da je veliki problem Bosne i Hercegovine državno uređenje i da je saradnja sigurnosnih i policijskih agencija dva entiteta veliki problem, te da zbog toga droga lakše prolazi kroz našu državu.

Podsjećaju da je veliki problem korupcija u Bosni i Herccegovini, te da je nedostatak koordinacije između policijskih tijela razlog što se ne mogu detektovati veće organizirane kriminalne grupe.

Navode i kako raste potražnja za narkoticima u Bosni i Hercegovini, ali da je relativno mala u odnosu na ostale države Europe.

Tokom prvih deset mjeseci 2018. godine policija je zaplijenila 3.35 kilograma heriona, 2.7 kilograma kokaina, 1.84 tone kanabisa...

Izvještaj State Departmenta pročitajte OVDJE. 

NEMA KOMENTARA