! / Duraković za Radiosarajevo.ba: RS troši puno novca da negira genocid u Srebrenici

10. 04. 2019. u 18:08:00 L. R.

Shares: 0

Ovog petka i subote, 12. i 13. aprila, kako smo već najavili ,u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti RS-a u Banjoj Luci bit će održana međunarodna naučna (...) konferencija pod nazivom "Srebrenica, stvarnost i manipulacije".

Cilj ovog skupa je, kako tvrde, da se "utvrdi istina o ratnim događajima u Srebrenici i oko nje od 1992. do 1995. godine". Više o tome čitajte na ovom linku:

RS će (opet) negirati genocid u Srebrenici, žrtve: Džaba im, istinu ne mogu izbrisati

Dakle, riječ je o još jednom pokušaju negiranja srebreničkog genocida, a dolazi u "onom ukupnom paketu institucionalnog negiranja genocida i cilj je revizija prošlosti", poručuje u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba Ćamil Duraković, preživjela žrtva genocida u Srebrenici te bivši načelnik ove opštine.

"Ono što je sve evidentnije jeste da se to sve sad pokušava institucionalno uokviriti. Prije su to bili nekakvi komentari i izjave, a sad se već, sve više, tim bave tamošnje institucije, očito uz podršku Vlade RS-a", nastavlja Duraković.

Upravo ta podrška Vlade, za Durakovića je i najžalosnija činjenica, pogotovo jer ti nasrtaji i udari, prvo na ubijene žrtve genocida, a onda i na preživjele žrtve, dolaze i iz više nevladinih organizacija koje, također, finansira Vlada RS-a.

"Mnogo novca je Vlada RS-a potrošila (i troši) na negiranje genocida u Srebrenici. Ali, sve će to biti fijasko...Međunarodni tribunal jasno je dokazao da je u Srebrenici počinjen genocid. I to kroz više krivičnih presuda, od one u slučaju  Srbije koja, kako je rečeno, nije kriva za sudjelovanje, suučesništvo ili pomaganje u genocidu (ali jeste bio genocid, op.a.) u Bosni i Hercegovini, u slučaju Ratka Mladića, pa evo sad, pravosnažne, u slučaju Radovana Karadžića", govori naš sagovornik, koji priznaje da ne shvata otkud tolika želja za pobijanjem jasno utvrđene činjenice.

"Nažalost, živimo u takvom vremenu da takvi ljudi imaju vlast", cijeni Duraković i ističe kako se kontinuirano radi na projektu Slobodana Miloševića. "Žao mi je što i Srbija učestvuje u svemu tome. To je, zaista, jedan kontinuitet."

Za kraj Duraković poručuje:

"Mi ćemo u Srebrenici baš tog 12. aprila obilježiti djelo onih koje organizatori te konferencije pokušavaju negirati. A to je ubistvo oko 100 civila iz Podrinja pred osnovnom i srednjom školom u Srebrenici 12. aprila 1993. godine", rekao je Durković.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA