Spiskao dva miliona maraka za 'Istorijski projekat Srebrenica', pa pobjegao u SAD

Radiosarajevo.ba
Spiskao dva miliona maraka za 'Istorijski projekat Srebrenica', pa pobjegao u SAD
Foto: Balkan Info / Stefan Karganović

Banjolučki Osnovni sud je raspisao potjernicu za direktorom fondacije Istorijski projekat Srebrenica Stefanom Karganovićem koji se tereti da je oštetio budžet Republike Srpske za više od stotinu hiljada maraka, piše portal BN televizije.

Podsjećaju da je Karganovićeva fondacija dobila od vlasti dva miliona maraka. Novac je potrošen, a ne postoji evidencija ko i gdje je trošio novac.

Potpisnik publikacije o Srebrenici zajedno sa Kargnaovićem je ljekar opšte prakse Ljubiša Simić koji se predstavljao kao forenzičar. Kako je navedeno, BN televizija je pokušala stupiti u kontakt s njim, ali neuspješno.

U međuvremenu je specijalizirao neurohirurgiju.

Na Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske su naveli da je Simić od 15. marta na godišnjem odmoru.

BN navodi da je otputovao u Sjedinjene Američke Države zajedno s Karganovićem koji je nedostupan organima gonjenja Republike Srpske.

Ovaj slučaj je komentarisao predsjednik opozicione Partije demokratskog progresa Branislav Borenović koji smatra da je Istorijski projekat Srebrenica međunarodna aktivnost pranja novca kriminalnih razmjera.

"Jedino sudska objektivna istraga može da se izbori sa sveopštom korupcijom koja je oličenje u slučaju Karganović, čovjeku koji je na tako volšeban način uz nečiju saradnju potrošio milionska sredstva iz budžeta ", kazao je Borenović.

Prema pisanju ovog portala, Vlada Republike Srpske nikada nije tražila da Karganović položi račune za potrošnju dva miliona maraka.

Također su podsjetili da je on koautor knjige Rušenje Republike Srpske gdje su kao "strani plaćenici" označeni novinari, nevladine organizacije i neke javne ličnosti. Širom ovog entiteta je organizovao javne skupove.

Karganović je bio i na crnoj listi Transparency Internationala.

"Nadam se da će sada kada mu konačno udju u trag i to pokrenuti. I da ćemo bar za nekoliko godina imajući u vidu koliko naši sudski postupci traju u ovakvim predmetima vidjeti i taj epilog i da će odgovarati ne samo za ove zloupotrebe već i za ono sve što je izneseno u publikacijama", rekla je Ivana Korajlić iz Transparency Internationala.

BN tvrdi da je novac dat čovjeku za kojeg su mediji izvještavali da se 70-ih godina prošlog vijeka lažno predstavljao kao grof i konzul kraljevine Tonga u Čikagu.

Razlika između kraljevine i Republike Srpske je i u činjenici što je Karganovićeva ideja u Republici Srpskoj prošla bez kazne, zaključio je BN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije