Miroljub Petrović mladiću obećao da će mu izliječiti rak molitvom. Mladić je umro

Radiosarajevo.ba
Miroljub Petrović mladiću obećao da će mu izliječiti rak molitvom. Mladić je umro
PrtScr / Miroljub Petrović

Miroljub Petrović, poznat po svojim šarlatanskim stavovima, ubjeđuje ljude oboljele od tumora da ne idu kod ljekara već u njegov centar, gdje im debelo naplaćuje "liječenje"...

To tvrdi Biljana Jovanović (32), čiji je brat Slavčo Petrov (31) preminuo 7. januara nakon što su slijepo vjerovali u riječi Miroljuba Petrovića. Biljana kaže da im je Petrović rekao da ni slučajno ne idu ljekaru kad je njenom bratu otkriven tumor na mozgu i da će mu od njegovih tinktura biti bolje, te je, kako tvrdi sestra, kada je mladić preminuo, svu krivicu svalio na porodicu.

Biljana kaže da je dijagnoza tumora njenog brata potresla porodicu i da su spas pokušali da potraže kod Petrovića pošto su gledali njegove snimke o ishrani i liječenju neizlečivih bolesti.

"Godinama smo slušali njegova predavanja ne znajući da će jednog dana da mi zatreba. Kontaktirala sam sa njim preko mejla i odgovorio mi je istog dana. Pisao mi je da se ne plašimo, da se to brzo i lako rešava, pritom nas ubeđujući da ne idemo kod lekara", kaže Biljana.

Blic je imao uvid u prepisku Biljane Jovanović i Miroljuba Petrovića, koji joj je odgovarao putem mejla njegovog CPS centra (Centar za prirodnjačke studije). U odgovoru koji je Petrović poslao piše da "nema potrebe da se uzbuđuju, da se to brzo i lako rešava", i napisao im "program ozdravljenja", preporučujući mladiću oboljelom od tumora da 30 dana pije samo sokove, te da kupuju njegove preparate.

Biljana priča da je Slavčo radio magnetnu rezonancu, koja je pokazala da je 90 posto riječ o benignom tumoru, i da bi, ukoliko se operiše, postojala mogućnost da motorička funkcija mozga bude oštećena. Petrović je oštro reagovao na to što su se uopšte obratili ljekarima, priča Biljana, napisavši joj da se "ne bave glupostima i da im je on poslao jedinu terapiju koja može da mu pomogne", kao i da "lekove koje su mu dali lekari ne uzima", te da "nije važno šta kaže magnetna već kako se njen brat oseća".

Slavčo je proveo i šest dana u Petrovićevom centru, priča Biljana. Prema njenim rečima, dan u centru naplaćivali su im 120 eura.

"To je jedna obična kućica sa baštom, nije nikakav institut. Brat je tamo primao tinkture koje pravi dr Petrović, molio se, šetao. Nikakva ispitivanja nisu rađena", dodaje Biljana.

Kako se zdravstveno stanje mladića nije promijenilo ni nakon toga, Biljana je opet pisala Petroviću, a on im je odgovorio da ukoliko bi Slavčo bio "godinu dana u njihovom centru i živeo pod nadzorom stručnog lica, sigurno nikad ne bi imao epileptični napad", kao i da "njen brat ima problem sa demonima". Kada je Slavčo preminuo, Petrović je optužio porodicu da je "uništila dete", kaže Biljana.

Zbog ovakvog Petrovićevog delovanja postoje indicije da je počinio teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi, kaže za Blic Predrag Milovanović, tužilac iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije, kome smo predstavili činjenice iz ovog slučaja.

"Za ovakvu vrstu krivičnih dela, ukoliko istraga pokaže da je usled bavljenja nadrilekarstvom nastupila smrt, propisane kazne su od dve do 12 godina zatvora", kaže Milovanović. On ističe da bi u ovom slučaju sestra preminulog mladića trebalo da podnese krivičnu prijavu protiv Petrovića ili dostavi dokazni materijal tužiocu koji će pokrenuti istragu i utvrditi činjenice.

Blic je pozvao Miroljuba Petrovića da prokomentariše slučaj.

"Ne bih da dajem nikakve izjave za vaše novine, nemojte da me zovete više, hvala", rekao je on.

"Pod mač, bato" i "škole debilane"

Miroljub Petrović poznat je po brojnim lažima i šarlatanskim tezama koje je iznosio u javnosti. On je na čelu takozvanog Fakulteta prirodne medicine, koji nema nijednu akreditaciju za rad, a za 950 eura daje diplome "doktora prirodne medicine".

U nizu svojih obraćanja putem interneta ili tribinama širom Balkana, Petrović je iznosio krajnje opasne ideje i stavove. Najpoznatija je da dileri droge treba da idu "pod mač, bato". Iako ima svoj institut, on je veliki protivnik prosvjete govoreći da su škole "ateističke debilane i janjičarski kampovi". Izjavljivao je kako "žene ponekad treba preko usta", da djecu ne treba vakcinisati, slao narkomane kod Branislava Peranovića (sveštenika osuđenog zbog ubistva štićenika centra za odvikavanje od droge).

Negira teoriju evolucije, a zbog stavova koji se kose sa naukom, Rudarsko-geološki fakultet odbio je njegov magistarski rad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije