Starice iz Hrvatske nasjele na Facebook prevaru: Poslale strancima 45.000 KM

Fena
Starice iz Hrvatske nasjele na Facebook prevaru: Poslale strancima 45.000 KM
Foto: EPA-EFE / Facebook: Dijelili privatne podatke korisnika

Usamljenim Bjelovarčankama se putem Facebooka javljaju lažni američki vojnici te od njih uzimaju novac. Tako su dvije starije osobe u 60–im godinama u posljednjih šest mjeseci ostale bez ukupno 188 hiljada kuna (oko 45 hiljada maraka), piše portal Bjelovar live.

O takvim prevarama danas je izvijestila Policijska uprava bjelovarsko–bilogorska, navodeći kako su se ženama putem Facebook javili nepoznati počinitelji, korisnici lažnih Facebook profila, na kojima se predstavljaju kao američki vojnici koji se nalaze negdje na misijama u svijetu.

"U oba slučaja navedeni su započeli komunikaciju sa oštećenim osobama, slali im slike sebe u vojnim odorama i s misija, navodili da posjeduju veću količinu novca koju će podijeliti sa oštećenim osobama te su na taj način stekli povjerenje ovih žena.

U oba slučaja su naveli da imaju veću količinu novca, koju nemaju gdje držati kod sebe i htjeli bi taj novac negdje poslati, a da izbjegnu carinu te su predložili oštećenim osobama da njima putem paketa pošalju taj veliki novčani iznos", navode iz policije.

Nakon opisane komunikacije, lažni vojnici su žene ''navukli'' da plate određen novčani iznos kako bi njihov paket uopće mogao biti poslan. Lakovjernim gospođama su poslali podatke o računima na koji trebaju uplatiti novac, a ove su obavile navedene uplate.

Kako navodi policija, jedna je uplatila osam, a druga 180 tisuća kuna. Također, jedna je novac uplatila putem Western Uniona na ime osobe u Indoneziji, dok je druga uplatila na dostavljen joj IBAN računa u Torinu u Italiji, piše Bjelovar live.

"U oba slučaja se radilo o starijim ženskim osobama koje žive same, koje su u mirovini te su u oba slučaja počinitelji obećali ženskim osobama da će doći u posjetu k njima u Hrvatsku. U jednom slučaju obećavali su zajednički život sa oštećenom", kazali su iz policije.

Ujedno, iz policije upozoravaju građane, posebice one starije životne dobi, da se u oba slučaja radilo o lažnim profilima koje je vrlo lako napraviti, jer su slike američkih vojnika lako dostupne na Internetu te da ne prihvaćaju takve osobe kao prijatelje na Facebooku, a posebice da ne nasjedaju na ovakve ili slične načine prijevara putem društvenih mreža.

Kriminalistička istraživanja oba kaznena djela su još uvijek u toku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije