Staša Košarac optužuje: 'Stoltenberg se sastao sa delegacijom FBiH, ignorišu se predstavnici RS'

0
Radiosarajevo.ba
Staša Košarac optužuje: 'Stoltenberg se sastao sa delegacijom FBiH, ignorišu se predstavnici RS'
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Staša Košarac

Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg se ponedjeljak, 20. novembra, nije sastao sa delegacijom Vijeće ministara, već sa predstavnicima Federacije BiH, budući da na sastanku nije bilo ministara iz Republike Srpske, tvrdi ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Njegovu objavu na društvenoj mreži Instagram prenosimo u cijelosti:

"Ponovo napominjemo neprihvatljivu praksu u Vijeća ministara BiH ignorisanja srpskih predstavnika na sastancima sa visokim zvaničnicima. Stoltenberg nije imao priliku da čuje stav predstavnika RS u Vijeću BiH, pa se dovodi u pitanje kredibilitet i kredibilitet stavova iznesenih u ime BiH na sastanku. Postavlja se pitanje da li i kakve planove oni prave protiv RS?

Saobraćajna nesreća kod Bijeljine: Teško povrijeđen motociklista

Saobraćajna nesreća kod Bijeljine: Teško povrijeđen motociklista

Sastanak je obaviješten na osnovu medijskih izvještaja, što je dodatna problematična stvar. Što se tiče zabrinutosti gen. sec. NATO-a za vanjske utjecaje u BiH, tu je bio samo u pravu, a da ne govorimo o navodnom uticaju Rusije. Ovdje su izrazito negativni i maligni uticaji lažnog visokog predstavnika i Ambasade SAD, počevši od toga da su oni dirigenti montiranog političkog procesa protiv legitimnog i legalnog predsjednika RS.

Kada je riječ o Stoltenbergovim izjavama o navodnoj secesionističkoj i podjelnoj retorici, mogu samo zaključiti da je preuzeo ranije nametnute i netačne narative svojih zapadnih partnera, koji kontinuirano lažu o RS i njenom političkom rukovodstvu.

Institucije RS rade u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom, a njihova politika je mir, stabilnost, poštovanje Dejtonskog sporazuma i regionalna saradnja. Niko iz RS ne zagovara ratne opcije. Insistiramo na dogovoru dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te na odlasku stranaca iz Ustavnog suda BiH i zatvaranju OHR-a.

Konferencija za medije Borjane Krišto i Jensa Stoltenberga: 'BiH može postati članica NATO-a'

Konferencija za medije Borjane Krišto i Jensa Stoltenberga: 'BiH može postati članica NATO-a'

Što se tiče članstva u NATO-u, zvaničnicima bi konačno trebalo da bude jasno da ovo pitanje nije i nikada neće biti na dnevnom redu, jer Srpska ne prihvata članstvo u ovom vojnom savezu. Podržavamo saradnju, ali NE članstvo.

Srbi su bili prve žrtve zločinačke NATO agresije, tokom koje su korišćene bombe i municija sa osiromašenim uranijumom. Na vojne objekte i civilne ciljeve u Srpskoj bačeno je skoro 3 tone osiromašenog uranijuma, što je zločin bez presedana. Posljedice i danas osjećaju građani koji umiru od malignih bolesti, čiji je postotak od 1996. godine do danas enormno porastao. I onda se pitaju zašto nećemo u NATO...", navodi se u objavi Staše Košarca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije