Konferencija za medije Borjane Krišto i Jensa Stoltenberga: 'BiH može postati članica NATO-a'

3
A. S.
Konferencija za medije Borjane Krišto i Jensa Stoltenberga: 'BiH može postati članica NATO-a'
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Jens Stoltenberg i Borjana Krišto

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sustala se u ponedjeljak, 20. novembra, s generalnim sekretarom NATO saveza Jensom Stoltenbergom u Sarajevu.

Nakon susreta upriličena je konferencija za medije na kojoj je prvi govorila Borjana Krišto, koja je na početku izrazila zadovoljstvo što je Stoltenberg posjete Zapadnom Balkanu započeo upravo u Bosni i Hercegovini.

"Današnji sastanak je bio produktivan i konstruktivan. Razgovarali smo o pitanjima koja su bila od zajedničkog interesa za saradnju između BiH i NATO-a, a koji su vezani za stabilnost i sigurnost u BiH i regiji.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Želim naglasiti da saradnja s NATO-om nama pruža priliku za unapređenje sigurnosti i odbrambenih kapaciteta kroz mirovne misije.

Jens Stoltenberg i Borjana Krišto
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Jens Stoltenberg i Borjana Krišto

Tako unapređujemo sposobnost Oružanih snaga BiH i ovi elementi osiguravaju da možemo efikasno odgovoriti na sve izazove uključujući terorizam i organizirani kriminal. Naglasit ću i da saradnja vodi modernizaciji naših institucija i procesa. BiH može postati članica NATO-a", naglasila je Borjana Krišto, koja se na kraju zahvalila Stoltenbergu na paketima pomoći od 58 i 53 miliona eura. Riječ je o projektima iz odbrambenog sektora.

Nakon Krišto, medijima se obratio i Jens Stoltenberg...

“Danas smo razgovarali o sigurnosnoj situaciji u vašoj zemlji i regionu. Saveznici snažno podržavaju suvernitet i teritorijalni integritet vaše zemlje. Zabrinuti smo zbog secesionističke podjele i retorike, kao i vanjskog utjecaja, posebno utjecaja Rusije. To prijeti da potkopa stabilnost i da oslabi reforme. Svi lideri moraju raditi na jedinstvu i napretku”, kazao je Stoltenberg.

Izrazio je važnost stabilnosti i sigurnosti u ovom regionu...

"NATO je predan godinama stabilnosti u vašoj državi. I stoga produbljujemo našu saradnju i politički dijalog. NATO štab Sarajevo pruža podršku misiju Evropske unije Althea. NATO i saveznici ostaju potpuno predani uspjehu te misije i pozdravljamo jednoglasno usvajanje produžetka misije od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Mi podržavamo vaša reformska nastojanja, uključujući i paket za izgradnju odbrambenih sposobnosti", podvukao je prvi čovjek NATO-a.

Jens Stoltenberg
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Jens Stoltenberg

Pohvalio je Bosnu i Hercegovinu na uspjesima koje postigla na putu prema Europskoj uniji.

“Morate jačati vaše sposobnosti u odgovoru na prirodne i druge katastrofe, cyber odbranu. NATO ostaje predan pružati podršku BiH na njenom euroatlantskom putu. Svaka zemlja ima izabrati svoje vlastite i sigurnosne aranžmane bez miješanja sa strane. Želim pohvaliti BiH na uspjesima koje postigla na putu ka Europskoj uniji”, podvukao je Jens Stoltenberg.

Ovo je druga posjeta Jensa Stoltenberga Bosni i Hercegovini, nakon što je 2017. godine boravio u našoj državi.

Konferenciji za medije je prethodio sastanak Stoltenberga sa delegacijom Vijeća ministara BiH, koju su, osim Krišto, činili i ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, njegov zamjenik Josip Brkić i ministar odbrane Zukan Helez.

🔴 Konferencija za medije Jensa Stoltenberga, generalnog sekretara NATO-a i predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto

Posted by Radio Sarajevo on Monday, November 20, 2023

Podsjetimo, Stoltenberg treba da se tokom dana sastane i s visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom i da posjeti sjedište NATO štaba u Sarajevu.

Generalni sekretar NATO-a se po dolasku u Bosnu i Hercegovinu u nedjelju navečer, 19. novembra, susreo s članovima Predsjedništva BiH tokom radne večere.

Nakon Bosne i Hercegovine, generalni sekratar NATO-a će otputovati u posjetu Kosovu, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.

Generalni sekretar NATO-a će nakon BiH danas (ponedjeljak) otputovati na Kosovo, gdje će razgovarati sa predsjednicom Vjosom Osmani-Sandriju i premijerom Albinom Kurtijem.

Saznajemo: Jens Stoltenberg stigao u Sarajevo

Saznajemo: Jens Stoltenberg stigao u Sarajevo

On također posećuje NATO kamp KFOR-a Nothing Hill, gdje će se sastati sa komandantom KFOR-a general-majorom Ulutašom i obratiti se trupama. On će se sastati i sa direktorom NATO savjetodavnog i tima za vezu, brigadnim generalom Hammersteinom.

U utorak, 21. novembra, Jens Stoltengerg će boraviti u Beogradu. Imat će sastanke sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Stoltenberg će također sarađivati ​​sa naučnicima koji će predstaviti tehnologiju razvijenu u kontekstu NATO projekata Nauka za mir i sigurnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije