Najvažnija poruka Stoltenberga: Zabrinuti smo zbog secesionističke retorike, posebno utjecaja Rusije

6
Radiosarajevo.ba
Najvažnija poruka Stoltenberga: Zabrinuti smo zbog secesionističke retorike, posebno utjecaja Rusije
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg obratio se medijima nakon sastanka s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i izrazio zabrinutost zbog secesionističke podjele i retorike, kao i vanjskog utjecaja, posebno utjecaja Rusije.

Rekao je da su razgovarali o sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

"Danas smo razgovarali o sigurnosnoj situaciji u vašoj zemlji i regionu. Saveznici snažno podržavaju suvernitet i teritorijalni integritet vaše zemlje. Zabrinuti smo zbog secesionističke podjele i retorike, kao i vanjskog utjecaja, posebno utjecaja Rusije. To prijeti da potkopa stabilnost i da oslabi reforme. Svi lideri moraju raditi na jedinstvu i napretku", kazao je Stoltenberg.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Izrazio je važnost stabilnosti i sigurnosti u ovom regionu.

"NATO je predan godinama stabilnosti u vašoj državi. I stoga produbljujemo našu saradnju i politički dijalog. NATO štab Sarajevo pruža podršku misiju Evropske unije Althea. NATO i saveznici ostaju potpuno predani uspjehu te misije i pozdravljamo jednoglasno usvajanje produžetka misije od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Mi podržavamo vaša reformska nastojanja, uključujući i paket za izgradnju odbrambenih sposobnosti", podvukao je prvi čovjek NATO-a.

Pohvalio je Bosnu i Hercegovinu na uspjesima koje postigla na putu prema Europskoj uniji.

Konferencija za medije Borjane Krišto i Jensa Stoltenberga: 'BiH može postati članica NATO-a'

Konferencija za medije Borjane Krišto i Jensa Stoltenberga: 'BiH može postati članica NATO-a'

"Morate jačati vaše sposobnosti u odgovoru na prirodne i druge katastrofe, cyber odbranu. NATO ostaje predan pružati podršku BiH na njenom euroatlantskom putu. Svaka zemlja ima izabrati svoje vlastite i sigurnosne aranžmane bez miješanja sa strane. Želim pohvaliti BiH na uspjesima koje postigla na putu ka Europskoj uniji", podvukao je Jens Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a se po dolasku u Bosnu i Hercegovinu u nedjelju navečer, 19. novembra, susreo s članovima Predsjedništva BiH tokom radne večere.

Nakon Bosne i Hercegovine, generalni sekratar NATO-a će otputovati u posjetu Kosovu, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.

Generalni sekretar NATO-a će nakon BiH danas (ponedjeljak) otputovati na Kosovo, gdje će razgovarati sa predsjednicom Vjosom Osmani-Sandriju i premijerom Albinom Kurtijem.

🔴 Konferencija za medije Jensa Stoltenberga, generalnog sekretara NATO-a i predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto

Posted by Radio Sarajevo on Monday, November 20, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije