Stari negoduju jer su i dalje "prisilno zatvoreni": Evo šta kaže ministar Mandić

Radiosarajevo.ba
Stari negoduju jer su i dalje "prisilno zatvoreni": Evo šta kaže ministar Mandić
Foto: Screenshot / Vjekoslav Mandić

Stariji građani u FBiH ogorčeni su jer im je zabranjeno kretanje dok se istovremeno otvaraju kafići u kojima se okuplja veći broj ljudi, cvjećare, radnje.

Našem portalu javili su se građani koji smatraju da je odluka o zabrani kretanja starijim od 65 i mlađim od 18 godina, osim u određene termine, svakako skandalozna i ponižavajuća, a sada je, nakon popuštanja nekih mjera, neodrživa.

Pitali su kada će se ukinuti zabrana kretanja i ove kategorije građana prestati držati "prisilno zatvorenim".

Na ovo je danas odgovorio Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva.

"Ta mjera jeste malo nelogična. Krizni stožer je razmatrao tu mjeru, ali nismo postigli suglasje. Sutra je ponovo ta tema na dnevnom redu i nadamo se da ćemo se usuglasiti i donijeti takvu mjeru", rekao je Mandić.

Ministar zdravstva je na press konferenciji kazao i da je u FBiH povoljna epidemiološka situacija i ide se s postepenim ublažavanjem mjera pa se otvaraju bašte restorana, javni prijevoz... 

Kazao je i da će sutra razmatrati i pitanje otvaranja teretana.

Ipak, upozorio je, pogrešno je misliti da je kraj pandemije.

"I dalje ćemo živjeti u uvjetima stalne prijetnje. I sad postoji prijetnja da se možemo zaraziti. Virus je još uvijek tu i trebamo se pridržavati mjera, ne opustiti se jer može doći do ekspanzije bolesti. U opasnosti smo sve dok ne bude vakcine", dodao je Mandić i građane pozvao da se strpe.

 

Istakao je i da će, kada su u pitanju strani državljani koji ulaze u BiH, zadržati mjere samoizolacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije