Stari most u boji mira: Znak solidarnosti sa stanovnicima Alepa

Radiosarajevo.ba
Stari most u boji mira: Znak solidarnosti sa stanovnicima Alepa
Veliki broj europskih gradova, među kojima i Sarajevo, pokrenuo je ovih dana raznovrsne inicijative, mitinge i performanse podrške stanovnicima sirijskog grada Alepa, a večeras se toj grupi pridružio i dragulj Hercegovine - Mostar.

Simboličnim osvjetljivanjem Starog Mosta zelenom bojom, koja simbolizira mir, Mostarci su izrazili počast nedužno stradalim civilnim žrtvama, solidarisavši se sa stanovnicima sirijskog grada, ali prisjetivši se i tragične sudbine stanovnika svoga grada 

Kako stoji u saopćenju Centra za mir i multietničku saradnju, koje je inicijator ovog performansa, ovakva simobilčna gesta ima za cilj poslati još jedan apel međunarodnoj zajednici da hitno reaguje u pružanju pomoći staovnicima Alepa.

Podsjetili su i da ovo nije prvi put da Mostar izražava solidarnost sa ljudima širom svijeta, te je UNESCO-ov zaštićeni spomenik Stari Most, koji danas u svijetu važi za međunarodni simbol mira, pomirenja i spajanja, već nekoliko puta bio mjesto na kojem je solidarnost iskazana svima onima kojima je potrebna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije