Stanovnici Pala poručuju da 9. januar treba ostati Dan RS-a

Anadolija
Stanovnici Pala poručuju da 9. januar treba ostati Dan RS-a
Na Palama je od jutros, na ulicama veliki broj ljudi koji su se uputili ka svojim glasačkim mjestima. Najveći broj njih nije htio pred novinarske kamere poručujući, ipak, kako će 9. januar "ostati Dan Republike Srpske".

Dejan Jerkić na Palama živi niz godina. Ističe kako vjeruje da će građani na današnjem referendumu izglasati da 9. januar ostane Dan Republike Srpske.

"Očekujem da se stavi tačka na ovaj dosadašnji događaj, na svu ovu priču i polemiku. Mislim da će se danas znati da se više ne priča onako kako ne treba, da se ne vrši pritisak na RS. Ja sam za to da se datum 9. januar obilježi, kako ćemo ga slaviti mi, to je naša stvar. Neko će ga slaviti pristojno, ali u svakom slučaju, taj datum trebamo mi da odlučimo, danas ćemo vidjeti jesmo li za njega ili nismo, ja se nadam da jesmo", rekao je Jerkić.

Sličnog mišljenja je i njegov sugrađanin Blaško Močević.

"Živim 20 godina na Palama. Mislim da bi trebalo da bude sve uredu i da prođe referendum. Naravno da sam za 9. januar, treba da bude. Što se tiče ovih u Federaciji BiH, oni imaju svoja mišljenja, mi svoja mišljenja", rekao je Močević.

I Stanko Vladičić vjeruje da će građani glasati 'za' na referendumu o 9. januaru kao Danu RS-a.

"Nisam još izašao, penzioner sam, pa ću se kasnije spremiti i izaći na referendum jer živim u Republici Srpskoj i borio sam se za to. Mislim da će biti 90 posto uspjeh za referendum, da će glasati 'za'. Dobro, svako gleda na svoj način, da pridobije svoje, a da drugi otpadnu. Ali mi smo se borili, poginulo je 30.000 momaka i ljudi, ne trebali to pogaziti, pljunuti na to, da to potvrdimo", kazao je Vladičić.

Vlasti u bh. etitetu Republika Srpska danas su organizovale referendum o 9. januaru kao Danu Republike Srpske, entitetskom prazniku koji je Ustavni sud BiH ranije proglasio neustavnim, a nakon toga odbio zahtjev Narodne skupštine RS za preispitivanje te odluke i potom donio i privremenu mjeru kojom je zabranio daljnje aktivnosti na provođenju referenduma.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u septembru 2015. godine Ustavnom sudu BiH podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti 9. januara, datuma koji se u Republici Srpskoj obilježava kao Dan RS-a. Sud je utvrdio kako je 9. januar kao Dan RS-a neustavan, odnosno da Zakon o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine.

Venecijanska komisija (Komisija za demokratizaciju putem zakona Vijeća Evrope) također je iznijela stav da je izbor 9. januara za Dan Republike Srpske "podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom, uz zaključak kako nastavak obilježavanja ovog datuma može dovesti do diskriminacije".

Uprkos odluci Ustavnog suda BiH, Narodna Skupština RS-a sredinom jula donijela je odluku o raspisivanju referenduma za 25. septembar te izabrala i imenovala Republičku komisiju za sprovođenje referenduma. Referendumsko pitanje glasi: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?".

Današnji referendum ne podržavaju Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) - uz izdvojeno mišljenje Rusije, kao i Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, koji je ranije upozorio na moguće sankcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije