Stanić najbolji kandidat za direktora SIPA-e, čeka se Vijeće ministara

Radiosarajevo.ba
Stanić najbolji kandidat za direktora SIPA-e, čeka se Vijeće ministara
Foto: SIPA / Perica Stanić

Rang-lista kandidata za novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sačinjena je na sjednici Nezavisnog odbora Parlamenta BiH.

Ko će postati direktor SIPA-e: Nezavisni odbor danas ponovo o kandidatima

Konačna rang-lista kandidata koji su se prijavili na konkurs za izbor novog direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH trebala bi biti utvrđena danas na sjednici Nezavisnog odbora Parlamenta BiH. Podsjećamo, posljednja sjednica Nezavisnog odbora je prekinuta 21. oktobra, a zbog potrebe da se utvrde dodatne činjenice u postupku izbora novog direktora SIPA-e.

Prvi zamjenik predsjednice Nezavisnog odbora Parlamenta BiH Enes Obralija istakao je prilikom obraćanja medijima kako je kandidat Perica Stanić dobio najviše bodova - 96,25 od maksimalnih 100.

Drugi na listi je Darko Ćulum, treći Žarko Laketa, dok se kandidat Goran Zubac nije našao na listi uspješnih kandidata.

Lista je usvojena jednoglasno, te ide u ruke ministru za sigurnost Draganu Mektiću, te ne bi trebao utjecati na konačnu rang-listu.

Aktuelnom direktoru SIPA-e Staniću mandat ističe sutra. Kako su članovi Nezavisnog odbora danas samo utvrdili rang-listu, a ostalo prepustili Vijeću ministara, Stanić ostaje na čelu ove agencije sve dok ga Vijeće ministara ne razriješi i imenuje novog direktora.

Podsjećamo, posljednja sjednica Nezavisnog odbora je prekinuta 21. oktobra, a zbog potrebe da se utvrde dodatne činjenice u postupku izbora novog direktora SIPA-e. Konkretno da se za sva četiri kandidata provjeri da li neko od njih ispunjava uslove za penziju.

Također tog dana je obavljen razgovor sa svim kandidatima koji su se prijavili i to sa aktuelnim direktorom Pericom Stanićem, direktorom Policije RS Darkom Ćulumom, bivšim direktorom SIPA-e Goranom Zubcem, te policijskim službenikom iz Trebinja Žarkom Laketom.

Podsjećamo također na to da je uslove za penziju navodno stekao Perica Stanić. Navodno ni Žarko Laketa, aktuelni načelnik Policijske uprave Trebinje, ne bi smio biti kandidat za prvog čovjeka SIPA-e jer stiče uslove za penzionisanje u toku mandata, ukoliko bi mu bio dodijeljen, a navodno su u istoj situaciji i druga dva kandidata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije