Šta su rekli Bećirović i Hadžikadić u večerašnjoj debati

6
Radiosarajevo.ba
Šta su rekli Bećirović i Hadžikadić u večerašnjoj debati
Foto: Screenshoot / Bećirović/ Hadžikadić

U studiju BHRT-a večeras je trebala biti održana debata tri člana za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine: Bakira Izetbegovića (SDA), Denisa Bećirovića (SDP BiH i zajednički kandidat više opozicionih stranaka) i Mirsada Hadžikadića (Platforma za progres).

Međutim, Izetbegović se nije pojavio, čime se ponovio scenarij od prije nekoliko dana kada se nije pojavio u studiju N1 televizije, zbog čega je Bećirović tada napustio emisiju.

U večerašnjoj debati, Hadžikadić je naveo, govoreći o NATO savezu i članstvu BiH u istome, kao i brojnim blokadama, da se u ovoj državi zaboravio dijalog.

Bećirović i Komšić na radnom ručku s ambasadorima članica UN-a: Moramo se boriti protiv zaborava

Bećirović i Komšić na radnom ručku s ambasadorima članica UN-a: Moramo se boriti protiv zaborava

Izetbegović se nije pojavio na debati BHRT-a, evo šta je Bećirović rekao o tome

Izetbegović se nije pojavio na debati BHRT-a, evo šta je Bećirović rekao o tome

„Znamo šta je najbolje za BiH. Kada pogledate šta se dešava i utjecaj u Srbiji, moramo uraditi – sjesti i razgovarati....“, rekao je Hadžikadić.

„Predstavnici ambasada koje ću ja postaviti nisu predstavnici etničkih skupina, već države BiH“, naveo je Hadžikadić.

Bećirović je poručio kako je temelj svake države poštivanje ustavnosti.

Hadžikadić je rekao da je vrijeme da se dobije zakon o vanjskim poslovima.

„Nama treba razumijevanje iz svijeta, dijaspora... Vidio sam ambasadore koji ne znaju govoriti ni naš jezik. Moramo biti pametni da iskoristimo sve što Zapad nudi i Istok koji se budi. Moramo biti pametni i graditi našu budućnost, snagu. Ja vjerujem Americi zbog svega što su nam pomogli, ne možemo zanemariti ni EU ni susjede“, naveo je Hadžikadić te dodao da u sukobu sila „manji odlaze“.

Bećirović je uputio "dobronamjerne savjete" za drugog kandidata – Hadžikadića.

Pokušajte reći nešto i o politici Izetbegovića. Svi znaju između koja dva kandidata se vodi debata“, naveo je Bećirović.

Hadžikadić je rekao kako Fahrudin Radončić nije proglašen "priljepkom za SDA“ iako je i on 2018. godine dobio glasove tokom izbora.

„Ne možete oduzeti priliku građanima da glasaju, vi niste bolje sutra“, poručio je lider Platforme za progres, dok mu je Bećirović rekao da se „malo opusti“ te kako nije dobro da se nervira.

Problemi BiH i Hrvatske

Bećirović je u drugom dijelu debate spomenuo problem Trgovske gore, između ostalog.

Mislim da je potpuni zastoj između Hrvatske i BiH, a moramo razgovarati, tu se slažem s kolegom... Dijalog nema alternativu, jednostavno je odgovarati na brojne napade, ali državnici moraju imati snage biti i manje popularni ako treba, ali riješavati probleme“, poručio je Bećirović te je spomenuo i probleme neriješene državne imovine.

Hadžikadić smatra da je „pitanje svih pitanja“ ko odgovara, rješava ove probleme.

„Moralo se razgovarati na vrijeme i u slučaju Trgovske gore i Pelješkog mosta... Ko razgovara sa ljudima u Srbiji i Hrvatskoj? Govorili ste i o Izetbegoviću – problem je i revizija. Najgore je što smo upropastili ovo društvo i zato je SDA uništila društvo, uz nacionalističke stranke. Mi smo treći u Europi po korupciji“, poručio je Hadžikadić.

Nakon komentara o nekvaliteti obrazovanja, voditeljica je opomenula Hadžikadića da to nije u domenu Predsjedništva BiH.

Voditelj tražio od Izetbegovića i Bećirovića da govore engleski jezik, jedan pristao, drugi odbio

Voditelj tražio od Izetbegovića i Bećirovića da govore engleski jezik, jedan pristao, drugi odbio

Bećirović je naveo kako sve što se dešavalo je nedupustivo, poput nekoncezusa o korištenju helikoptera Oružanih snaga za gašenje požara.

„Treba nam nova odbrambena politika. Ja sam čovjek koji je govorio u Parlamentu BiH o tome, a Izetbegović nije ni riječ govorio o tome. Treba nam struka koja će govoriti o tome. Mora se poštovati ustav. Zato je i pobjegao jer je prekršio Aneks 8“, poručio je Bećirović.

On je na kraju poručio glasačima:

"Moramo se okrenuti rješavanju životnih pitanja, imamo šansu da srušimo propali režim, možda i posljednju šansu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije