Šta su Forto, Nikšić i Borenović poručili Oliveru Vahelyiu

2
Radiosarajevo.ba
Šta su Forto, Nikšić i Borenović poručili Oliveru Vahelyiu
Print Screen / Forto, Nikšić. Varhelyi i Borenović

Predstavnici opozicionih stranaka u Bosni i Hercegovini sastali su se danas s Oliverom Varhelyijem, evropskim komesarom za politiku susjedstva i proširenja.

Lideri stranaka iz FBiH i RS imali su usaglašen i jedinstven stav kada su u pitanju oblasti borbe protiv korupcije i ispunjavanje 14 prioriteta Evropske komisije.

Poručili su i to kako aktuelna vlast nije sposobna da riješi krizu u kojoj se Bosna i Hercegovina nalazi, da im ne trebaju vjerovati kada im obećavaju, ali i to da koalicione stranke nisu pravi partneri za razgovore.

Bosna i Hercegovina će imati dvojicu sudija na Europskom prvenstvu

Bosna i Hercegovina će imati dvojicu sudija na Europskom prvenstvu

Nermin Nikšić, lider SDP BiH, kazao je kako su imali riliku da iznesu svoje viđenje situacije u BiH, ali i da čuju od evropskog komesara “ono što je uobičajno kada su krize – da finansijskim sredstvima privoljevaju domaće vlasti da nešto da rade”.

“Čuli smo kako smo praktično izgubili, jer bi do nove godine trebalo da riješimo pitanje koridora Vc – ukoliko se to ne riješi do nove godine izgubit ćemo milijardu i pol. Čuli smo da su i drugi finansijski programi na putu, ali kao što ni mi, izgleda da ni oni nisu optimisti da će domaće vlasti tu nešto raditi. Na sastanku smo imali i visok konsenzus – tražili smo od predstavnika međunarodne zajednice da nam osiguraju fer i poštene izbore, a za ostalo ćemo vidjeti kako ćemo”, rekao je Nikšić, piše N1.

Edin Forto, lider Naše stranke, poručio je komesaru da EU ne smije nuditi rješenja koja ne bi prošla u njihovim zemljama.

“Evropske vrijednosti umiru u BiH i moraju prestati tretirati vlasti u BiH kao kredibilne partnere jer se oni bore da ne dođe do pravne države. Jer ako do toga dođe, njihov partnero s kojima sada razgovaraju će ići u zatvor”, naglasio je Forto.

Branislav Borenović, lider PDP-a, kazao je kako je ključna podjela u BiH izmeđi proevropskih i antievropskih političkih snaga, a da je “potpuno jasno da je vladajuća koalicija antievropske i prokoruptivne”.

“Njih ne interesuje evropski put. Evropska agenda je potpuno zaleđena i ništa ne čine po pitanju da budemo dio uređenog sistema u kojem će svi koji rade u korupciji odgovarati za loša djela. njihova politika je lažna, nekorektna i licemjerna”, kazao je Borenović.

Ponovio je da je potrebno prevazići “pitanje nametnutog Inzkovog zakona kako bi se kroz institucije riješila određena pitanja”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije