Šta stoji iza odbijanja banaka da sarađuju sa šefom SNSD-a: Krug oko Dodika se zatvara

1
Radiosarajevo.ba
Šta stoji iza odbijanja banaka da sarađuju sa šefom SNSD-a: Krug oko Dodika se zatvara
Foto: Twitter / Milorad Dodik s kćerkom Goricom

Dvije banke u Bosni i Hercegovini donijele su odluku o zabrani poslovanja sa liderom SNSD-a i predsjedavajući Predsjendištva BiH Miloradom Dodikom, objavio je novinar i bloger Slobodan Vasković.

Piše: Faruk Vele

Razlog je što se Dodik nalazi na "Crnoj listi" Sjedinjenih Američkih Država, a jedna od posljedica te činjenice jeste i zabrana bankama da posluju sa Dodikom.

Dodik je na "crnu listu" SAD-a stavljen 17. januara 2017. godine, jer "minira" Daytonski sporazum i "predstavlja prijetnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine".

Američka "crna lista"

Tačnije riječ je o odluci Američkog odjeljenja Ministarstva finansija za kontrolu strane imovine (OFAC).

Odluka je, kako se navodi na zvaničnoj stranici američkih vlasti, donesena prema Izvršnoj naredbi 13304, kojom se odobravaju sankcije protiv pojedinaca i entiteta koji su aktivno ometali ili koji predstavljaju značajan rizik od aktivnog ometanja Općeg okvirnog sporazuma za mir iz 1995. godine (Daytonski sporazum) ili zaključaka Konferencije o provedbi mira održan u Londonu 8. i 9. decembra 1995. godine.

"Zabrana poslovanja sa Bankama (čija imena ne navodim iz razumljivih razloga, iako su mi poznata), novi je udar na Dodika, nakon četiri godine gledanja "kroz prste" po ovom pitanju. Taj udar jeste u simboličkoj ravni i neće nanijeti materijalnu štetu Dodiku, ali svjedoči da se pritisak na njega pojačava zbog nastavka necivilizovane retorike, autokratskog načina vladanja i zaštite kriminalaca svih kalibara. Dodik koji je, nakon prvog dolaska na vlast (januara 2008.), bio u dugu od preko milion tadašnjih DEM, danas je milijarder, koji je ogromnu većinu novca, stečenu nezakonitim radnjaama, iznio u Rusiju, Lihtenštajn, Luksembrug i jednim dijelom na Kipar", napisao je, uz ostalo, Vasković.
Vasković na naš upit nije želio dodatno komentirati ovaj slučaj, no portal Radiosarajevo.ba je iz više izvora u vrhu bankarskog sektora naše zemlje dobio potvrdu navedenih informacija.

Kako nam je pojašnjenoj, bh. banke "po sili zakona" moraju odbiti saradnju sa osobama koje se nalaze pod sankcijama Ujedinjenih nacija (UN) dok u slučaju OFAC-ove tj. američke "crne liste" "odluku donose samostalno".

Odbijeni pazar

Međutim, budući je u ovom slučaju riječ o dvije dobro poznate banke (čija imena su poznata portalu Radiosarajevo.ba), njihova odluka je više nego jasna i indikativna, ali i očekivana, budući se naša zemlja inače nalazi na pooštrenom režimu nadgledanja načina poslovanja.

Zanimljivo, odluka se nije konkretno odnosila na Dodika već na njegovu kćerku Goricu, koja je vlasnica restorana u Banjoj Luci i kojoj je, kako saznajemo, jedna banka odbila da primi dnevni pazar! Saradnju je potom odbila i druga ugledna banka.

Šta znači odluka bh. banaka da ne sarađuju sa Dodikom i njegovom porodicom?

"Najnoviji medijski natpis po kojima su dvije banke u BiH donijele odluku o zabrani poslovanja sa Miloradom Dodikom su još jedan od dokaza, koji govore o Dodikovom političkom kraju. Stranci su očigledno upratili njegove finansijske tokove i načine sticanja enormnog bogatstva, a očekujem da će se uskoro ovim dvjema bankama pridružiti još neke. Tehnologije su danas toliko usavršene, ali i vodeće obavještajne službe, da se ništa ne može sakriti, pa ni to kako je Dodik zahvaljujući politici postao milijarder! I ne samo on i porodica, nego i ekipa, prije svega kumovska, oko njega, čija se imovina mjeri stotinama miliona evra", kaže za Radiosarajevo.ba direktor instituta IFIMES iz Ljubljane dr. Zijad Bećirović.

Sukobi u SNSD-u

Prema riječima Bećirovića, vrlo brzo će se zatvoriti krug oko njega, a oni koji misle da je na slučaj ubistva Davida Dragičevića, kao i na aferu ikona stavljena točka grdno se varaju.

"Pojedini njegovi najbliži saradnici već se nude kao svjedoci saradnici/pokajnici. Njegovi politički puleni se pripremaju za njegov pad i prebacivanje odgovornosti na njega. Javna je tajna, da je on već duži vremenski period u konstantnom sukobu sa stranačkom frakcijom Zoran Tegeltija-Željka Cvijanović-Dragan Lukač, frakcijom Igora Radojičića, frakcijom Luke Petrovića. Sada je izgubio dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a daljnja dešavanja dovest će do toga, da će ispred opozicionih partija biti kolone onih iz SNSD i satelitskih partija, koji bi da pretrče u novu većinu koja će formirati novu Vladu Republike Srpske, a posljedično i Vijeća ministara BiH", objašnjava Bećirović okolnosti pod kojima se dešava cijela priča.

Nadalje, on smatra da je urušavanje SNSD-a nepovratan proces slično kao i Demokratske partije socijalista (DPS) u Crnoj Gori…

"Dodik je doveden na vlast kao neko ko je obećavao i kada je bilo nade za poboljšanje situacije u BiH. Ispostavilo se, da se Dodik dolaskom na vlast pretvorio u svoju suprotnost. Mada ljudima u BiH, i dalje djeluje odnosno stvara se percepcija, da je Dodik kao izuzetno moćan, bolji poznavaoci međunarodnih prilika, kao i onoga što međunarodna zajednica sprema za Bosnu i Hercegovinu znaju da će se Dodikova vlast u sekundi srušiti kao "kula od karata". Naravno da i Dodik savršeno zna šta ga čeka u skorijoj političkoj budućnosti. Zato, možda je najbolja opcija i za njega i za narod da polako počne pripreme za odstupanje sa političke scene i političku tranziciju na što manje bolan način. Za svako odugovlačenje cijena će biti daleko veća", kazao je Bećirović.

Veliki posao za NATO

Međutim, Miloradu Dodiku mora mu se priznati, da je napravio značajan, moglo bi se reći historijski iskorak za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO, što je sasvim logično, jer je on na tenkovima NATO-a došao na vlast 1998. godine sa samo dva poslanika u skupštini RS.

"Dodik je, ipak, zadržao razumnost u određenoj mjeri, jer već traži mogućnost da se skloni u neku od država. Već postoji nekoliko opcija. Slična sudbina će zadesiti Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, njihova neprijavljena imovina nije nikakva tajna. Vodeće obavještajne službe su kapilarno istražile Dodika, Čovića i Izetbegovića, članove njihovih porodica i lica koja su sa njima povezana na bilo koji način. Zato ne iznenađuje već vidljiva nervoza kod njih i njihovog bližeg okruženja", zaključio je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije