Džaferović: Dodik mi je rekao da je Vučić spreman donirati FBiH vakcine

9
Radiosarajevo.ba
Džaferović: Dodik mi je rekao da je Vučić spreman donirati FBiH vakcine
Fena / Šefik Džaferović

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH govorio je o vakcinama protiv COVID-a, te odgovornosti Vijeća ministara BiH jer se nijedan građanin FBiH nije vakcinisao do sada.

"Imali smo dobre početke rezultate u pandemiji, ali nismo završili. Pokušavao sam diplomatskim putem nabaviti vakcine, ali situacija je takva kakva jeste, cijeli svijet se bori za njih. (Milorad, op.a.) Dodik mi je rekao kako je Aleksandar Vučić spreman da donira i FBiH nekoliko hiljada vakcina i rekao sam mu da je on predsjedavajući i ima pravo da za BiH pribavlja pomoć u borbi protiv pandemije. Postoji Vijeće ministara BiH, ta pomoć mora biti odobrena. Dakle, nisam govorio o pomoći entitetu, nego državi", rekao je Džaferović za FTV.

Govorio je i o izborima u Mostaru, tačnije glasanju za gradonačelnika koji su nedavno održani.

"U naredne četiri godine, Mostar vidim kao grad u kojem će se raditi prije svega na ovome i na rješavanju vitalnih problema koji su se nagomilali - počev od komunalnih pitanja pa do pitanja ekomonije i svega ono što je vezano za Mostar. To je jedno perspektivno, prosperitetno područje i ukoliko se njime bude vladalo onako kako treba, mislim da on u budućnosti može da bude ono što zaista jeste u BiH.

Kada su u pitanju izbori u Mostaru, dobro je da su oni održani i da je napravljen sporazum SDA i HDZ-a, koji je kasnije podržala Parlamentarna skupština BiH, kojim je omogućeno održavanje izbora u Mostaru. Dobro je da su izbori pokazali da je Mostar zaista multietnički grad. Probosanski politički blok ima 18 vijećnika - dakle, većinu u Vijeću. I nije dobro što, uz sve poštovanje izabranom gradonačelniku - 2004. su se predsjednici SDA i HDZ-a sporazumjeli da tada bude izabran kandidat iz HDZ-a, a 2008. Bošnjak. HDZ je to izigrao.

Mislim da je sada bilo potpuno uredu da Bošnjak bude izabran za gradonačelnika. I HDZ je trebao to da podrži. Mostar je jedna izrazito multietnička sredina i uredu je da u jednoj takvoj sredini nakon 17 godina gradonačelnika iz reda HDZ-a bude kandidat iz reda bošnjačkog naroda. Žao mi je što je probosanski politički blok između sebe, a naročito Bh. blok, posvađao se i to onemogućio. Uzdržani glasovi su glasovi za kandidata HDZ-a. To je izdaja volje građana Mostara", poručio je Džaferović.

Kaže da su priče da su se SDA i HDZ dogovorili obični spin i izmišljotina.

"Stranke probosanskog političkog bloka moraju jedinstvenije nastupati kada su u pitanju neke elementarne stvari. Mislim da rade protiv BiH", zaključio je Džaferović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije