Šta se krije iza verbalnog rata Ankare i Prištine

Radiosarajevo.ba
Šta se krije iza verbalnog rata Ankare i Prištine
FOTO: AA / Recep Tayip Erdogan
Teške riječi pale su proteklog vikenda između najviših lidera Republike Turske i Kosova. Drama je trajala tokom proteklog vikenda, a privukla je pažnju ne samo u regionu i Turskoj, već i širom svijeta.

Nikad vazal

Piše: Faruk Vele

Naime, nakon što je Turska obavještajna služba (MIT) 29. marta izvela operaciju u kojoj su na Kosovu uhapšena šestorica turskih državljana, navodno povezanih s pokretom Fatulaha Gulena koji je u Turskoj optužen za pokušaj državnog udara, premijer Kosova Ramush Haradinaj smijenio je ministra unutrašnjih poslova Kosova Faljamura Sefaja i direktora Kosovske obavještajne agencije Dritona Gašija.

Haradinaj tvrdi da nije bio informiran o hapšenjima u kontroverznoj akciji, da su dvojica policijskih zvaničnika izgubili njegovo povjerenje, te da se ovakvi slučajevi ne smiju ponavljati.

Inače, tokom akcije uhpašeni  su i posebnim letom prebačeni u Tursku Cihan Ozkan, Kahraman Demirez, Hasan Huseyin Gunakan, Mustafa Erdem, Osman Karakaya i Yusuf Karabina, a riječ je o menadžerima i profesorima škola "Mehmet Akif". Njih turske vlasti povezuju s terorizmom i pomaganjem teroristima.

S obzirom na to da se u medijima objavljena njihova fotografija poslije hapšenja, ali da nije poznato gdje se nalaze, te da im advokati i porodice ne mogu pristupiti, pojavile su se špekulacije da su na aerodromu ili u turskoj ambasadi u Prištini. To je dalje dovelo do protesta protiv izručenja. A protestirali su aktivisti za ljudska prava, učenici, ali i turski državljani diljem svijeta.

Ramush Haradinaj - undefined

Foto: Prishtina Insight: Ramush Haradinaj

Zbog provedenih smjena žestoko je reagirao turski predsjednik Erdogan koji je u Istanbulu optužio Haradinaja da podržava “teroriste”! Zaprijetio je da će njegova karijera biti završena. Kako je prenio Koha Ditore, Erdogan je pozvao građane Kosova da protestiraju protiv Haradinaja.

"Pitam kosovskog premijera, po čijoj direktivi si napravio takav korak? Od kada si ti počeo štititi one koji pokušavaju izvršiti udar na Republiku Tursku... Ti ćeš za to polagati račun. Pred mojom braćom Kosovarima, onima koje ja poznajem, polagat ćeš račun za to, ja to znam", naveo je Erdogan.

Haradinaj se nije oglašavao o optužbama, no njegov zamjenik je, odgovarajući na kritike turskog predsjednika Erdogana, rekao da Kosovo želi dobre odnose sa svima, ali da “vazal” neće biti nikome.

“Moja poruka za Vladu i premijera Kosova je da smo mi suverena i nezavisna država. Niko i ništa ne može da prijeti sem naroda Kosova. On je dao mandat premijeru, on ga smenjuje, nijedna druga država, nijedan lider ne može da nam kaže ko treba da vodi Vladu Kosova”, kazao je Limaj, te dodao da su "hapšenje i deportacija turskih državljana djelo sumnjive agende".

“Tražit ćemo do kraja odgovornost, zašto se desilo i nikada se u našoj zemlji zbog ličnih agendi, koje ne predstavljaju interese Kosova, to ne može dogoditi”, dodao je Limaj.

No, da drama bude veća, ni Kosovo nije govorilo jednim glasom. Zapravo, podijelilo se u pogledu podrške turskoj akciji. Turski mediji prenijeli su izjavu predsjednika Kosova Hashima Thacija koji je izjavo kako je jedini razlog deportacije šest turskih državljana to što su "bili prijetnja po nacionalnu sigurnost Kosova". 

fatmirl.jpg - undefined

Fatmir Limaj

Historijska greška

Na konferenciji za novinare je rekao da mu je Kosovska obavještajna agencija predala detaljan izvještaj u kojem su naveden razlozi deportacije šestorice Turaka. Erdogan se pokraj vikenda ponovo oglasio.

Zahvalio se Thaciju, a premiju Kosova poručio: "Sram te bilo!".

"Historijska je greška što je smijenio obavještajce i ministra unutrašnjih poslova koji su nam isporučili te teroriste FETO-a. Oni su samo radili svoj posao“, poručio je Erdogan, prenijela je Anadolija.

Polako, prijatelji

U razgovoru za Radiosarajevo.ba ovu veoma kompliciranu obavještajno-političku, međunarodnu sapunicu komentirao je veteran kosovske politike Azem Vlasi, savjetnik kosovskog predsjednika Thacija i Ministarstva vanjskih poslova Kosova, advokat, kao i visoki državni o partijski zvaničnik u bivšoj SFRJ.

"Javno oglašavanje predsjednika Turske Erdogana u vezi deportacijom šestero turskih građana s Kosova i uz to napad na premijera Kosova Ramusha Haradinaja zato što je tim povodom smijenio ministra policije i šefa obavještajne službe je neprimjereno i neprihvatljivo!", kazao je Vlasi.

On, dalje, za naš portal dalje objašnjava.

"Priznajući da je turska tajna služba zapravo kidnapovala tu šestoricu Turaka koji su imali legalni boravak na Kosovu, Erdogan je ponizio Kosovo kao prijateljsku zemlju. A uz to napadati premijera Kosova što je smijenio dva odgovorna funkcionera koji ga nisu obavijestili o deportaciji ili kidnapiranju, iako je od predsjednika prijateljske zemlje, mnogo je", kazao je Vlasi.

Zanimljivo, Erdogan je poruočio da  operacija Turske obavještajne službe (MIT) protiv balkanske mreže Gulenovog pokreta na Kosovu nije bila ni prva, ni posljednja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije