Šta se iza ponoći dešavalo u Parlamentu: 'Ovo je kriminalno, riječ je o mini državnom udaru'

9
D.S.
Šta se iza ponoći dešavalo u Parlamentu: 'Ovo je kriminalno, riječ je o mini državnom udaru'
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Sjednica Parlamenta Federacije BiH (arhiv)

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH prekinuta je kasno sinoć nakon što nije postignuta saglasnost o njenom nastavku.

"Stav kolegija je da se večeras prekine sjednica. O nastavku sjednice bit ćete obaviješteni", saopćila je predsjedavajuća Doma Mirjana Marinković-Lepić nakon jednosatne pauze kojoj je prethodila rasprava.

Za portal Radiosarajevo.ba zastupnik Demokratske fronte u Parlamentu FBiH Dennis Gratz kazao je da je moguće da se nova vanredna sjednica održi i danas.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

"Sve je moguće, s ovim režimom sve je moguće. Otišao sam s kraja redovne sjednice, došao kući i onda mi je stigla poruka da je upravo zakazana vanredna sjednica i da je održana Komisija. Tako da je sve moguće, moguće da se sjednica zakaže sada i da se održi danas.

Ono što su oni htjeli da nam na prepad dostave imena novih članova Komisije, kako bi ona bila popunjena na način kao i druga radna tijela. 'To je samo formalnost, zašto pravite frku' uvjerava mene kolega Žuljević. Zašto to onda rade u sred noći, u polupraznoj sali? Shvatili smo da oni pokušavaju da upotpune Komisiju na način da budu čak i u situaciji u kojoj kolega Žuljević ili Mašić budu čak i protiv jednog kandidata, tj. protiv Vukoje, da budu preglasani", kazao je Gratz.

Na ovom vanrednom zasjedanju trebalo je izabrati nove članove Komisije za izbor i imenovanja, ali je bilo sporno što sama komisija nije bila u mogućnosti dostaviti inicijalni materijal za raspravu.

Nevjerovatno! U ponoć se održava sjednica Predstavničkog doma FBiH: Iz SDA i DF oštre reakcije

Nevjerovatno! U ponoć se održava sjednica Predstavničkog doma FBiH: Iz SDA i DF oštre reakcije

"Ujutro nam je zakazana vanredna sjednica mimo pravilnika i onda su nam je oni obustavili, iz razloga što ta Komisija nije imala kvorum. Mi smo to jutro dobili informaciju da oni žele smjeniti Edinu Gabelu (SBiH) i Dajanu Čolić (DF).

Onda smo nastavili s redovnom, da bi nam onda prijavili da se sastala Komisija. Kako se može sastati Komisija ako nema kvorum? Zatim nam je dostavljen papir bez pečata te Komisije, sekretar nije bio tu da se očituje o tome. Ono je kriminalno šta se sinoć dogodilo, riječ je o mini državnom udaru", rekao je Gratz.

Komisija bi trebala predložiti Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH, a Gratz navodi da ukoliko "novi režim ima većinu, izglasat će koga će izglasati".

"Dovoljno smo elaborirali zašto smatramo da je gospodin Vukoja stranački kadar, zašto smatramo da u Ustavni sud ne bi trebali dolaziti stranački ljudi, zašto smatramo da nije u redu  - od deset prijavljenih kandidata jedino on nema radno iskustvo, želimo znati kako je bodovano, kako je dobio najviše bodova, a recimo drugoplasirana je Sanela Butigan-Gorušanović, koja je jedna od najboljih sutkinja.

Željeli smo odgovore na ta pitanja, a oni su sve to pokušali zaobići na način da nam ponude samo jednog kandidata i time oduzeti Predstavničkom domu Parlamenta FBiH ustavom propisano pravo, ali i obavezu da izabere", naveo je Gratz.

Članovi Komisije za izbor i imenovanje ponovo pozvani da održe bitnu sjednicu

Članovi Komisije za izbor i imenovanje ponovo pozvani da održe bitnu sjednicu

Gratz je dodao i kako je sinoćnja sjednica bila opskurna i dogodila se na prepad, ali je i otkrio kakav scenarij predviđa.

"Ono je sve sinoć bilo opskurno i na prepad. Gospođa predsjedavajuća Lepić se sinoć ozbiljno prepala jer je svjesna šta radi, zamolio sam ih da to ne rade.

Mislim da je scenarij sljedeći, da se Kolegij opet sastane i da se dogovori o potpuni radnih tijela, jer Kolegij predstavlja odnose u Predstavničkom domu. Insistirat ćemo da dobijemo listu svih kandidata, tražit ćemo od svakoga ponaosob da nam objasni kako neko bez dana radnog iskustva može imati više bodova nego neko sa jednim. Znam da je on bio kandidat HDZ-a I da je bio sekretar u Parlamentu BiH. Ne može se Vukoja porediti s jednim registrom Ustavnog suda koji je četvertorangirani.

Ja znam šta oni hoće, ali to nije izborni plijen, to je jedna od rijetkih institucija koja nema etnički predznak. Ustavni sud je jedina brana kad dođu zakoni koji su apartheid", zaključio je Gratz.

Kontaktirali smo i zastupnika Naše stranke u Federalnom parlamentu Dragana Miokovića.

Predstavnički dom FBiH dobio šest novih zastupnika

Predstavnički dom FBiH dobio šest novih zastupnika

Mioković navodi da su sinoć na redovnoj sjednici usvojeni važni energetski zakoni, a za ni jedan od tih zakon nisu glasali zastupnici SDA i DF.

"Sinoć su na 3. Redovnoj sjednici usvojena tri izuzetno važna energetska zakona, veoma važna kako za građane, tako i evropski put BiH. Nije nebitno reći da ni za jedan od tih zakona SDA i DF nisu glasali, bili su protiv", naveo je Mioković.

Mioković je dodao i da su zastupnici iz SDA, DF i NES odbili da dođu na sastanak Komisije i na taj način blokirali rad.

"Također, bila je namjera da se na 7. Vanrednoj sjednici popune radna tijela PD PFBiH da bi dom mogao nesmetano raditi. Naime, 7-8 zastupnika je dalo ostavke jer su ili izabrani u izvršnu vlast, ili otišli za ambasadore, pa ih je trebalo zamijeniti drugim zastupnicima. U komisiji za Izbor i imenovanja koja po Poslovniku broji 11 članova, dva člana su otišli, tako da nas je ostalo 9. Prema Poslovniku, da bi smo mogli donositi pravosnažne odluke, potrebna je prosta većina, ali od ukupnog broja (11), znači 6. Kolege iz SDA, DF i NES su odbili da dođu na sastanak Komisije i tako izvršili blokadu rada. Isto su uradili i u drugim komisijama i na taj način blokirali rad PDPFBiH. Postoje načini da se ta blokada otkloni i to će biti urađeno", dodao je Mioković.

Zatupnik Naše stranke je otkrio kako će u ovom mjesecu biti održana minimalno jedna vanredna sjednica.

"Prema mojim informacijama, u julu treba biti još najmanje jedna vanredna i jedna redovna sjednica. Sudija Ustavnog suda BiH iz FBiH će biti biran onda kada to bude na dnevnom redu. Za jučerašnje, vanredni i redovnu sjednicu, ta tačka nije bila planirana", zaključio je Mioković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije