Šta se dešava u MUP-u HNK: Nelegalni komesar, osumnjičeni inspektori

Radiosarajevo.ba
Šta se dešava u MUP-u HNK: Nelegalni komesar, osumnjičeni inspektori
Foto: Grude-online / Ilija Lasić, komesar MUP-a HNK-a

Portal tacno.net objavio je istraživačku priču o Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK-a s tezom da ovo ministarstvo već duže ne funkcionira, te da razloge treba tražiti u politizaciji MUP-a od SDA i HDZ-a, što je kulminiralo i nelegalnim postavljanjem Ilije Lasića kao policijskog komesara.

Podsjećaju da je Kantonalni sud u Mostaru sredinom jula 2017. god. donio pravosnažnu i izvršnu presudu prema kojoj je on na poziciju policijskog komesara HNK 2014. godine nelegalno psotalvjen. 

"U Upravi policije tako u ovom trenutku fali 278 policijskih službenika, postojeći policijski službenici nemaju mogućnost unapređenja dok Policijski odbor niti Odbor za žalbe ne postoje. Iz tog razloga u MUP-u nema zapošljavanja kao ni sankcionisanja policijskih službenika", navodi se u istraživanju.

Također, ovaj portal je priložio i zvanične dokumente MUP-a HNK koji su 2015. godine predati Tužilaštvu BIH te službenih zabilješki Granične policije BIH o navodnim kriminalnim aktivnostima jednog inspektora MUP-a HNK.

"Inspektor policijske stanice za sigurnost saobraćaja u PU Mostar, Edis Mušić se sumnjiči da godinama vrši usluge sigurnijeg prevoza nelegalnih roba i supstanci te obzirom na poziciju na kojoj se nalazi spriječava kontrolu radi vlastite materijalne koristi", navodi se u istraživanju.

Podsjećaju i da su prve odluke Ilije Lasića nakon postavljanja na poziciju komesara policije 2014. godine bile odluke o internom premještanju policijskih službenika. Tim potezima došlo je do potpunog reustroja unutar Uprave policije HNK.

Cijeli tekst možete pročitati na ovom linku.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije