Beskonačni sastanci bez dogovora: Da li će Mostar imati lokalne izbore ove godine

E. H.
Beskonačni sastanci bez dogovora: Da li će Mostar imati lokalne izbore ove godine
Već gotovo pola godine traju pregovori parlamentarnih stranaka iz Federacije Bosne i Hercegovine u vezi s održavanjem lokalnih izbora u Gradu Mostaru, no čini se da je do sada postignut tek načelni dogovor i ništa više.

Građani koji s nestrpljenjem čekaju razrješenje izbornih procesa u kojima je Mostar postao "grad-slučaj" i te jedini grad Europe u kojem već čitavu deceniju nisu održani lokalni izbori, čini se morat će čekati još neki period kako bi imali mogućnost demokratski izabrati svoju vlast.

Još krajem februara održani su prvi javnosti poznati pregovori predstavnika SDA, HDZ-a BiH, SDP-a, DF-a, SBB-a i BPS-a, na kojima je najavljeno da će Mostar uskoro dobiti rješenje, no od tada do danas rješenje se ne nazire, izuzev nepreglednih sastanaka nakon kojih nema dogovora. Posljednji takav sastanak održan je 10. maja i novi je najavljen za ovu sedmicu, no čini se da nema optimizma u skoro postizanje dogovora.

samel_maric_novasloboda.jpg - undefined

Salem Marić

"Domaćin novog sastanka bit će Gradski odobor SDA. Ja u pripremi za ovaj sastanak pokušavam da održim bilateralne sastanke sa svim strankama, da rješavamo pitanja koja smo postigli, a to su izmjene Izbornog zakona i Statut Grada Mostara u paketu. Pokušat ćemo postići jedan politički sporazum, koji bismo svi potpisali. To je u toku i kada mi to pripremimo, a ne želimo žuriti jer želimo kvalitetne razgovore, bit će održan novi sastanak. Na njemu ćemo vidjeti je li moguće postići rješenje za Grad Mostar, a ja se nadam da ćemo zaista uspjeti", istaknuo je za Radiosarajevo.ba predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar. 

Ipak, njegov kolega i predsjednik Gradskog odbora SBB-a Mostar Anel Kljako smatra kako je problem upravo u želji pojedinih stranaka da do dogovora ne dođe, te prevashodno kao krivce ističe SDA i HDZ BiH.

"Na zadnjem sastanku je postalo očito da su SDA i HDZ našli novu strategiju kako da zablokiraju dogovore o izborima u Mostaru.  Nalazimo se u svojevrsnom Gordijevom čvoru, na šta smo mi od početka upozoravali. Do sada se ništa nije promijenilo, iako smo imali najavu od SDA da će biti održani neki bilateralni sastanci. Takvih sastanaka nije bilo, a pogotovo imamo izjavu gospodina Čovića koji je rekao da izmjene Izbornog zakona nisu sada aktuelne više.  Nažalost, u ovoj situaciji kakva je danas, bojim se da SDA i HDZ neće ići dalje od ovog što smo već dogovorili. Mi u SBB-u razmatramo novu strategiju za Mostar", dodao je Kljako.

Anel Kljako - undefined

Anel Kljako

Na njegove optužbe Marić je odgovorio istaknuvši da su to samo teorije pojedinih stranaka koje "imaju određenu pozadinu".

"Stalno su opozicione stranke govorile da imamo neki tajni dogovor. Kada im ta priča nije prošla, jer smo željeli da učestvuju sve stranke, onda kažu da imamo dogovor da se ne dogovorimo. Ne znam kome u ovom gradu, osim HDZ-u koji ima vlast preko gradonačelnika, odgovara da nema izbora. Mislim da takve izjave imaju drugu pozadinu, aktivne političke poene u izbornoj kampanji ili nešto drugo. SDA ima iskrene namjere i mislimo da bi dobro bilo da se izbori održe ove godine. Mi ćemo dati sve od sebe da se to održi, ali opet ne zavisi sve od nas", izričito je poručio Marić.

Damir Džeba - undefined

Damir Džeba

Kada je riječ o "drugooptuženoj" strani iz SBB-ove priče o dogovoru, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar zagovara da se riješi pitanje izmjena Izbornog zakona BiH u dijelu za grad Mostar i omogući održavanje izbora, a da se nakon njih razgovara o Statutu Grada Mostara.

“Mi smo bili stava da se predloži jedan od modela i da se izbori za Mostar raspišu kada i opći izbori. Razgovaramo oko Statuta i vidjet ćemo za 15 dana gdje smo. Mi izbore nemamo ne zbog Statuta, već zato što nismo imali ravnomjernu zastupljenost i pravilan i ustavan izbor vijećnika u Gradsko vijeće”, rekao je Džeba u ranijim izjavama.

Sličnog su mišljenja i iz mostarskog SDP-a BiH, a predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a u HNK-u Zoran Mikulić smatra da je dogovor oko krucijalne stvari već postignuti i da su stavovi maksimalno usaglašeni.

"Krucijalna stvar je postizanje konsenzusa oko prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, kako bi se stvorili uvjeti da se izbori za Gradsko vijeće Grada Mostara uopće održe. U tijeku su pregovori oko eventualnih novina u samom Statutu Grada, oko čega smo također približili stavove. Mišljenja sam da same izmjene Statuta ne bi smjele biti kočnica održavanju izbora, jer su izbori ono što građani od nas očekuju, a mi se trudimo postići kompromis", dodao je Mikulić.

Zoran Mikulić - undefined

Zoran Mikulić

Kako je istaknuo, SDP od pregovora očekuje postizanje dogovora u vezi sa jedinstvom grada, koji će biti nepodijeljen nacionalnim principima i ratnim granicama, te jednakošću prava svih građana, osiguravanjem minimalne zastupljenosti konstitutivnih naroda i građana iz reda Ostalih, kao i ograničenu maksimalnu nacionalnu zastupljenost.

"Mi ne želimo odustati od pregovora dok god postoji nada za građane Mostara,međutim,ukoliko ovi pregovori postanu predizborno oruđe kojim će stranke na vlasti manipulirati i građanima i oporbom,najozbiljnije ćemo razmotriti mogućnost napuštanja ućešća u bilo kakvoj farsi", zaključio je Mikulić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije