Šta se dešava u Istočnom Sarajevu? Ko zove građane sa privatnih telefonskih brojeva

14
Radiosarajevo.ba
Šta se dešava u Istočnom Sarajevu? Ko zove građane sa privatnih telefonskih brojeva
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Policijska vozila RS stigla u Istočno Sarajevo

Policijska vozila Despot i Vihor stigla su u Istočno Sarajevo, gdje će u subotu učestvovati u obilježavanju 9. januara, dana Republike Srpske, kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Vlasti u bh. entitetu Republika Srpska, povodom neustavnog praznika, najavile su “svečani defile” dok su boračka udruženja iz entiteta Federacija BiH najavila proteste.

Iz Udruženja Zelene beretke najavili su da će se “narod samoorganizovati” i spriječiti dolazak vozila koja kreću na neustavnu proslavu.

Upozorenje za građane BiH: Ako ste kupili neke od ovih proizvoda, odmah ih vratite u prodavnicu!

Upozorenje za građane BiH: Ako ste kupili neke od ovih proizvoda, odmah ih vratite u prodavnicu!

Zelene beretke traže blokiranje ulica na linijama razdvajanja u Sarajevu

Zelene beretke traže blokiranje ulica na linijama razdvajanja u Sarajevu

S druge strane, redakciju portala Radiosarajevo.ba kontaktirali su građani koji žive u Istočnom Sarajevu i upozorili nas da su već imali telefonske pozive u kojima se od njih traže da kažu ko živi u stanu.

"Zvali su nas policajci RS sa privatnih telefonskih brojeva. Dakle, nisu to zvanični brojevi iz PU Istočno Sarajevo i slično, već njihovi privatni. Tražili su od nas podatke ko živi u stanu. Uznemirujuće je i to da su nas zvali policajci RS za koje znamo da imaju sumnjivu ratnu prošlost i da su "uprljali prste" u agresiji na Bosnu i Hercegovinu", kaže uznemireni građanin Istočnog Sarajeva.

Svake godine od proglašenja neustavnog dana RS u danima koji prethode njegovom obilježavanju, sigurnosna situacija u BiH se dodatno pogoršava.

Despoti stigli u Istočno Sarajevo, Zelene baretke najavljuju blokade

Posted by Radio Sarajevo on Thursday, January 5, 2023

Predsjednik RS Milorad Dodik  ranije je odlučio da se ove godine neustavni 9.januar obilježava u Istočnom Sarajevu, umjesto u Banjoj Luci, što su mnogi shvatili kao direktnu provokaciju i ugrožavanje sigurnosti.

Iz institucija RS su ranije tražili da se centralna svečanost održi u Vijećnici, ali su dobili - odbijenicu.

U galeriji našeg fotoreportera pogledajte šta se dešava u Istočnom Sarajevu:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije