Burno u Banjoj Luci: Milorad Dodik izašao sa konstituirajuće sjednice NSRS

3
Radiosarajevo.ba
Burno u Banjoj Luci: Milorad Dodik izašao sa konstituirajuće sjednice NSRS
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Milorad Dodik

Konstituirajuća sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) novog, jedanaestog saziva, zakazana je za danas u Banjoj Luci.

Početak sjednice kasnio je nekoliko minuta, nakon čega se u sali začulo negodovanje.

"Došli ste na silu u Parlament", vikao je zastupnik Nebojša Vukanović.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

Naime, toga je Milorad Dodik napustio sjednicu, a mjesto kraj Željke Cvijanović ostalo je prazno.

U Banjoj Luci danas konstituirajuća sjednica NSRS

U Banjoj Luci danas konstituirajuća sjednica NSRS

Zasjedanje je otvorila Nataša Radulović, a nakon nekoliko minuta i Dodik se vratio na sjednicu.

Na konstitutivnoj sjednici NSRS zakletvu će položiti novoizabrani zastupnici, te predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz srpskog naroda Željka Cvijanović i novoizabrani potpredsjednici Republike Srpske Davor Pranjić i Ćamil Duraković.

Osim izbora predsjednika i potpredsjednika NSRS, te polaganja svečane zakletve, predviđeno je i imenovanje generalnog sekretara i zamjenika generalnog sekretara NSRS.

Također, u predloženom dnevnom redu je i pokretanje inicijative za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te pokretanje inicijative za izbor delegata u Vijeće naroda RS.

Podsjetimo, Nenad Stevandić iz Ujedinjene Srpske bit će novi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, a Boran Bosančić (DEMOS) generalni sekretar najvišeg zakonodavnog tijela. 

Tim povodom, oglasio se Vojin Mijatović:

"S obzirom da će predlog za predsednika NSRS biti Nenad Stevandić, poslanici Pokreta za državu će glasati protiv. Nama su građani dali podršku za budućnost BiH, nikada nećemo podržati ljude koji su deo mračne prošlosti", napisao je Mijatović na Twitteru.

Burnoj atmosferi doprinosi i činjenica da sjednici prisustvuju i ambasadori Rusije i Srbije u Bosni i Hercegovini, Igor Kalabuhov i Aleksandar Đorđević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije