Zastupnici u NSRS usvojili drugi rebalans budžeta za ovu godinu

0
Radiosarajevo.ba
Zastupnici u NSRS usvojili drugi rebalans budžeta za ovu godinu
Foto: YouTube / FTV / Narodna skupština RS sa jedne od sjednica

Narodna skupština RS usvojila je danas na 36. posebnoj sjednici 2. rebalans budžeta RS za ovu godinu, po hitnom postupku, u iznosu od četiri milijarde i 510 miliona KM.

Obrazlažući rebalans budžeta ministrica finansija Zora Vidović rekla je da navedeni okvir predstavlja uvećanje od 128 miliona KM, odnosno 2,9 odsto u odnosu na prvi rebalans budžeta za ovu godinu.

"Predloženi drugi rebalans Budžeta je za 486 miliona KM viši u odnosu na budžet za ovu godinu, a razlog donošenja drugog rebalansa je usklađivanje prihoda i rashoda", rekla je Vidović.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

U Narodnoj skupštini RS najviše mandata osvojio SNSD

U Narodnoj skupštini RS najviše mandata osvojio SNSD

Ona je kazala da je do rasta prihoda, koji su u odnosu na rebalans usvojen u maju ove godine viši za 471 milion KM, došlo zbog značajno visoke inflacije, povećanja koeficijenata raspodjele indirektnih poreza, te povećanja privredne aktivnosti, praćene visokom pokrivenošću uvoza izvozom.

"Od povećanih prihoda, drugim rebalansom je stanovništvu usmjereno 477 miliona KM, izuzev 81,4 miliona KM koji su usmjereni na javne investicije od kojih će građani imati indirektnu koristi", dodala je.

Poslanici su usvojili i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju budžeta RS za ovu godinu kojim se vrši usklađivanje budžetskog okvira, piše Srpskainfo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije