Mostar: 80 do 100 osoba u masovnoj grobnici na Kopu Vihovići?!

0
A. S.
Mostar: 80 do 100 osoba u masovnoj grobnici na Kopu Vihovići?!
Foto: Institut za nestale BiH / Velika potraga kod Mostara

Veliki broj ronioca od jutros se nalaze u vještačkom jezeru u mostarskom naselju Vihovići, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Prema informacijama do kojih je došao naš portal, u toku je pregledanje terena u potrazi za tijelima nestalih Mostaraca iz vremena agresije na Bosnu i Hercegovinu.

To nam je potvrdio Mujo Hadžiomerović, novi član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH, koji je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, pojasnio o čemu je riječ.

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Emin Ćurevac (22) traži kosti ubijenih rođaka: "Rahmetli otac mi je to ostavio u amanet"

Emin Ćurevac (22) traži kosti ubijenih rođaka: "Rahmetli otac mi je to ostavio u amanet"

"Jučer i danas vrše se izviđanje projekt. Prema našim operativnim saznanjima, tijela od 80 do 100 Mostaraca ubijenih tokom posljednjeg rata, nalaze se u vještačkom jezeru u Vihovićima. Institut na čijem sam čelu je dosta uradio dosada. Jedini smo u svijetu Institut koji je uspio pronaći 80 posto osoba nestalih poslije agresije. Ostalo je još 7.500 nestalih za kojima tragamo i to su sve teži slučajevi. Stekli su se uslovi da krenemo i u ovaj složeni projekt", kazao je Mujo Hadžiomerović za Radiosarajevo.ba.

Velika potraga kod Mostara
Foto: Institut za nestale BiH: Velika potraga kod Mostara

Prema fotografijama i snimkama do kojih je došao naš portal - radi se o velikoj i složenoj operaciji. Velike pohvale idu i na račun ronioca, koji po ovako teškim i skoro zimskim uslovima, pretražuju jezeru.

"Svaka im čast. Veliki su to momci, ali su i oni svjesni u kojoj su misiji. Veoma važnoj misiji", dodao je Mujo Hadžiomerović, novi član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH.

Glasnogovornica Instituta Emza Fazlić je pojasnila da se radi o predistražnim radnjama u kojim učestvuju alpinistički i ronilački tim SIPA-e.

Ona dodaje da se na području Mostara traga za 202 osobe, od čega su 154 građani Mostara, dok je do danas na području ovog grada –  iz više masovnih i pojedinačnih grobnica – ekshumirano 456 osoba.

U mrtvačnici gradskog groblja “Sutina” u Mostaru smješteni su posmrtni ostaci tijela 143 NN osobe, dodala je Fazlić, kao i da se traga za još 570 osoba na području Hercegovine.

U našoj galeriji i na snimku pogledajte o kakvoj se složenoj operaciji i projektu radi:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije